Cine este noua șefă de la Reprezentanța Comisiei Europene la București

Publicat: 19 mart. 2024, 08:04, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Internațional , ? cititori
Cine este noua șefă de la Reprezentanța Comisiei Europene la București

Ramona Chiriac, șefa Reprezentanței Comisiei Europene la București și-a anunțat, recent, intenția de a candida la alegerile europarlamentare pe lista coaliției PSD-PNL. Ca urmare, a intrat în concediu.

În aceste condiții, misiunea CE la București a rămas fără conducător. Mara Roman este cea care a primit numirea pentru a asigura interimatul la șefia Reprezentanței, unde lucrează din 2020. Din februarie 2022, Mara Roman a fost şefa adjunctă a Reprezentanţei Comisiei Europene în România, conducând departamentul politic al instituţiei.

Mara Roman este funcţionar european din 2010 şi are o experienţă semnificativă în afaceri interinstituţionale şi comunicare politică, ocupând funcţii de coordonator al relaţiilor cu Parlamentul European şi Consiliul UE în Direcţiile Generale pentru Energie şi Transport între 2010 şi 2017.

Din 2017 până în 2020 a fost şefă de echipă pentru coordonarea politicii energetice în cadrul Direcţiei Generale Energie a Comisiei Europene.

Mara Roman şi-a început cariera în domeniul relaţiilor internaţionale, făcând parte din serviciul diplomatic român în perioada 2006-2009.

Ea este licenţiată în Ştiinţe Politice şi Studii Europene. A studiat la Facultatea de Studii Europene a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi la Institutul de Ştiinte Politice al Westfälische Wilhelms-Universität din Münster. Astfel a ajuns să dețină o dublă diplomă.

Zilele trecute, la Energy Forum, Mara Roman declara:„ Referitor la România, credem că planificarea pe termen mediu și lung este importantă – și aici intervin planurile naționale pentru energie și schimbări climatice sau PNIESC, cum sunt cunoscute, și pe care statele-membre trebuie să le updateze anul acesta. Știu că Ministerul Energiei s-a angajat într-un proces de consultare publică pe aceste planuri, ceea ce este foarte important, pentru că în planurile acestea statele membre, pornind de la situația lor specifică, își stabilesc acțiunile și contribuțiile lor la targeturile europene pe reducerea de emisii, pe regenerabile și pe eficiență energetică. Credem că România, cu mixul său energetic echilibrat, cu tradiția și know-how-ul său energetic, dar și cu potențialul de eficiență energetică și de regenerabile, care încă este, poate, insuficient exploatat, are o poziție bună în drumul spre tranziția verde”.