Cine este „Oaspetele”, creierul palestinian din spatele incursiunii mortale din Israel

Publicat: 10 oct. 2023, 10:00, de Andrei Ceausescu, în ESENȚIAL , ? cititori
Cine este „Oaspetele”, creierul palestinian din spatele incursiunii mortale din Israel

Mohammed Deif este comandantul aripii militare a grupării militante Hamas, care a efectuat atacul de sâmbătă împotriva Israelului.

Vocea de pe înregistrare a fost calmă și precisă, deoarece transmitea un mesaj de groază. „În lumina crimelor continue împotriva poporului nostru, în lumina orgiei de ocupație și a negării de către aceasta a legilor și rezoluțiilor internaționale și în lumina sprijinului american și occidental, am decis să punem capăt tuturor acestor lucruri”, a spus vorbitorul, filmat învăluit în umbră, „pentru ca inamicul să înțeleagă că nu se mai poate delecta fără să fie tras la răspundere”.

Vocea auzită în videoclip, lansat în câteva ore după atacul de sâmbătă asupra Israelului , se pretindea a aparține lui Mohammed Deif, comandantul aripii militare a grupului militant palestinian Hamas și creierul incursiunii, conform Financial Times.

Raidul în masă din primele ore de sâmbătă a ucis cel puțin 700 de oameni în Israel, a lăsat peste 2.000 de israelieni răniți și a dus campania de decenii a lui Deif împotriva statului evreu la un nou nivel brutal și imprevizibil. Chiar și în timp ce mesajul său era difuzat, sute de luptători Hamas treceau gardul de graniță dintre Fâșia Gaza blocată și teritoriul israelian, extinzându-se în sudul Israelului sub acoperirea a mii de rachete.

În câteva ore, Hamas a marcat o primă lovitură fără precedent împotriva Israelului, luând zeci de ostatici – estimați duminică la aproximativ 100 – înapoi în plina sa enclavă de coastă. Canalele de socializare ale Hamas au lansat simultan videoclipuri cu produse fine, în care militanții săi trec cu parapanta peste graniță și imagini înfiorătoare cu soldați morți și cu civili israelieni îngroziți.

De unde vine porecla ”Oaspetele”

Pentru Deif, a cărui poreclă este „Oaspetele” – inspirată din obiceiul luptătorilor palestinieni de a petrece fiecare noapte în casa unui alt simpatizant pentru a nu fi prinși de serviciile speciale israeliene, acest asalt a fost cel mai îndrăzneț și letal de până acum.

Deif a fost vânat 20 de ani

Deif a fost vânat de Israel timp de zeci de ani, un bombardament lansat acum 20 de ani lăsându-l într-un scaun cu rotile după ce ar fi pierdut un braț și un picior. Prin abilitatea sa de a păcăli armata israeliană în timp ce luptătorii lui au ucis atât soldați, cât și civili din Israel, Deif a câștigat respectul militanților palestinieni.

Spre surprinderea armatei israeliene, Deif a reușit să se catapulteze până în topul ierarhiei conducerii palestiniene, eclipsându-i pe rivalii săi din Fatah, o facțiune mai moderată preferată de Occident, cât și pe ceilalți lideri Hamas, o grupare considerată teroristă de SUA, UE și Israel.

„Chiar și înainte de asta, Deif era precum o personalitate sfântă și foarte respectată atât în cadrul Hamas, cît și de către palestinieni”, a spus Mkhaimar Abusada, profesor de politică de la Universitatea Al-Azhar din Gaza.

Ultima operațiune împotriva Israelului îl va transforma probabil într-un personaj „asemănător unui zeu pentru tineri”, a adăugat Abusada. Cel mai mare avantaj pentru Hamas este numărul uriaș de ostatici pe care i-a luat înapoi în Gaza.

Israelul a eliberat 1.000 de prizonieri palestinieni în schimbul unui singur soldat, Gilad Shalit, ținut în captivitate de Hamas timp de cinci ani. „Hamas înțelege foarte bine că, atunci când este vorba de capturarea prizonierilor israelieni, răbdarea este tot ceea ce au nevoie”, a explicat un diplomat regional care a ajutat la eliberarea lui Shalit.

„Cu timpul, publicul israelian va crea presiunea. Tot ceea ce are Hamas de făcut este să aștepte.”

Deif – un bărbat tăcut, dar intens, care nu era interesat de rivalitățile dintre diferitele facțiuni palestiniene

În interviuri, analiștii israelieni și palestinieni, inclusiv oameni care îl cunoșteau pe Deif înainte să dispară în umbra mișcării militante, îl descriau pe acesta drept un bărbat tăcut, dar intens, care nu era interesat de rivalitățile dintre diferitele facțiuni palestiniene. Avea un singur obiectiv: să schimbe natura conflictului arabo-israelian și nu s-a ferit niciodată să folosească violența ca unul dintre mijloacele prin care să realizeze acest lucru.

„Trebuie să te lupți cu israelienii în Israel și să le demolezi fantezia că pot fi în siguranță în teritoriul ocupat”, a spus un luptător palestinian ajuns politician care l-a întâlnit pe Deif la începutul anilor 2000.

Deif a fost descris și ca un om care avea capacitatea de a evolua împreună cu progresul tehnologic al armatei israeliene, demonstrată în războiul feroce de 11 zile dintre grupul de militanți palestinieni și Israel în 2021. Hamas a apelat la valuri interminabile de rachete simple în încercarea de a copleși sistemul de apărare antirachetă al Israelului, care aproape că a rămas fără muniție înainte să se ajungă la un acord de încetare a focului.

Deif a încercat să înceapă al doilea război pentru independența Israelului

Ca și alți membri Hamas, Deif consideră că Acordurile de la Oslo reprezintă o trădare a mișcării de rezistență și a obiectivului original de a înlocui Israelul cu un stat palestinian. „Deif a încercat să înceapă al doilea război pentru independența Israelului”, a spus Eyal Rosen, un colonel din armata de rezerviști israelieni care a participat cândva la operațiunile din Fâșia Gaza.

„Obiectivul principal este, pas cu pas, distrugerea Israelului. Acesta este unul din primii pași – acesta este doar începutul.” Deif, cândva un fabricant de bombe artizanale și arhitect al programului început acum zeci de ani pentru crearea unei rețele de tuneluri sub Gaza, s-a născut în anii ’60 în tabăra de refugiați Khan Younis, purtând numele Mohammed Diab Ibrahim al-Masri, potrivit unui oficial israelian.

Atât de puține lucruri se știu despre el încât până și numele lui este un mister. Unii oameni îl știau încă de la început sub numele Deif, pe când alții i se adresau cu numele primit la naștere. O singură poză cu el există în domeniul public. „De la începutul vieții lui în Hamas, era concentrat pe calea militară”, a povestit Ghazi Hamad, un oficial Hamas care a stat în aceeași celulă cu Deif după ce au fost arestați de israelieni în anii ’80. „El era foarte amabil. Tot timpul, un patriot care făcea mici desene animate ca să ne facă să râdem.”

Orice urmă de blândețe s-a evaporat în curând, după ce Hamas a lansat atacuri sinucigașe și a distrus orice șansă ca Acordurile de la Osla să aibă succes. Israelul spune că Deif este responsabil pentru moartea a zeci de persoane ucise în atacurile sinucigașe, inclusiv pentru un val de atacuri din 1996 în care au murit peste 50 de civili.