Cine este Robert Sighiartău, liberalul care nu îl vrea pe Orban premier

Odată cu negocierile în partidele de dreapta pentru desemnarea unui premier au apărut și problemele. Inițial, liberalii l-au propus pentru funcția de premier pe ministrul de Finanțe, Florin Cîțu. Între timp, Ludovic Orban s-a răzgândit și a decis că vrea să fie iar premier. Așa s-a împărțit PNL-ul în două. Unii lideri politici sunt de acord cu înlăturarea lui Florin Cîțu și desemnarea pentru funcția de premier a lui Orban, alții nu.

Conform unor surse politice citate de News.ro, Cîțu i-a spus lui Orban, într-o ședință care a avut loc marți seara, că nu se va retrage „sub nicio formă” din cursa pentru funcția de premier. El a fost susținut în partid de Robert Sighiartău, Rareș Bogdan și Raluca Turcan.

Cel mai dur liberal care s-a opus fostului premier a fost secretarul general al PNL, Robert Sighiartău, care i-a spus lui Orban că decizia lui este „o bătaie de joc la adresa lui Florin Cîțu și la adresa partidului”, făcând trimitere la faptul că Florin Cîțu a mai renunțat o dată la funcția de premier pentru a-i lăsa loc lui Ludovic Orban.

Cine este Robert Sighiartău, cel care i s-a opus lui Ludovic Orban

Robert Sighiartău, născut în Bistrița, este un deputat român, ales atât în 2016, câ și la alegerile din 2020. El a urmat cursurile Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, Facultatea de Studii Europene, Managementul Instituțiilor Europene. Sighiartău este licențiat în Economie.

Conform CV-ului său, el a ocupat următoarele funcții:

2010-2016: General Manager Mondial Motors Bistrița (Toyota Dealer),  Bistrița-Năsăud.

2009-2010: Executive Manager S.C. COMAUTOSPORT S.R.L Bistrița-Năsăud.

2008-2009: Service Adviser S.C. Automobile Service S.R.L, Bistrița-Năsăud

Viața politică

Robert Sighiartău a devenit membru al Partidului Național Liberal în anul 2012. Din 2012 până în anul 2016, el a fost consilier județean în Bistrița Năsăud. În perioada 2015-2016 Sighiartău a ocupat funcția de co-președinte al TNL Bistrița-Năsăud. De asemenea, din 2013 până în 2017, liberalul a fost vicepreședinte al Departamentului Economic și Mediul de Afaceri din cadrul Biroului Permanent Național al Tineretului Național Liberal (TNL). De asemenea, din 2016 până în 2017 el a ocupat funcția de președinte al PNL Bistrița-Năsăud.

În anul 2017, Sighiartău a fost ales secretar general al PNL.

Acesta este cunoscut în special pentru că a inițiat propunerea legislativă de majorare a alocației de stat pentru copii și autorul unui amendament cu același obiectiv, la dezbaterea proiectului de stat pe 2019. Amendamentul a fost adoptat de plenul Parlamentului, iar aproximativ 4.000.000 de copii au primit mai mulți bani la alocații începând cu aprilie 2019.

El a mai inițiat propunerea legislativă de indexare cu rata inflației a alocației de stat pentru copii, propunere adoptată de Parlament pe 15 octombrie 2019. Totodată, Sighiartău a mai inițiat proiectul de lege de eliminare a supraaccizei la carburanți și a supraimpozitării contractelor part-time, proiect înaintat la Senat.

Robert Sighiartău este co-semnatar a peste 60 de propuneri legislative, dintre care cinci au devenit legi.

A fost șeful campaniei  câștigătoare a PNL pentru alegerile europarlamentare din 26 mai 2019, primele alegeri câștigate de PNL din istoria postdecembristă.

A participat activ la relansarea, modernizarea și întărirea organizatorică a Partidului Național Liberal.

Acum, Robert Sighiartău are un cuvânt important de spus în PNL. El nu îl susține, momentan, pe Ludovic Orban pentru funcția de prim-ministru, după ce liberalii au fost de acord ca pentru acest rol să fie propus Florin Cîțu. Mai mult, într-o ședință de marți seara în care Orban a solicitat sprijinul liberalilor, Sighiartău a fost cel care i s-a opus cu certitudine fostului premier

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...