Cine îl vrea pe Mugur Isărescu în continuare la BNR. Isărescu are 74 de ani și este de trei decenii pe post

Publicat: 27 apr. 2024, 17:43, de Viorela Pitulice, în ECONOMIE , ? cititori
Cine îl vrea pe Mugur Isărescu în continuare la BNR. Isărescu are 74 de ani și este de trei decenii pe post
MUGUR_ISARESCU_CONF_002_INQUAM_Photos_George_Calin

Deși are 74 de ani și se află de 34 de ani la şefia Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu are toate șansele să obțină un nou mandat. 

Premierul Marcel Ciolacu se află pe lista celor care îl susțin în continuare pe Isărescu, deoarece ”România are nevoie de stabilitate monetară”. Mandatul lui Isărescu expiră, în acest an.

 ”România are nevoie de stabilitate monetară şi cred că domnul Isărescu trebuie să mai ia un mandat”, a declarat la Prima Tv Marcel Ciolacu.

Premierul mai apreciază și faptul că Isărescu este un nume cunoscut pe plan internațional,
 ceea ce contează pentru România.
„Vedeţi contextul! În acest moment, eu îmi doresc stabilitate monetară şi domnul Isărescu pe plan internaţional e un om recunoscut. Vorbesc din funcţia de prim-ministru. Trebuie un partener la BNR. Vedem că am ţinut cursul, n-a crescut dobânda cât a crescut în alte state. E normal să discut cu guvernatorul. Credeţi că această scădere a inflaţiei se face fără un mecanism bine gândit şi fără discuţii foarte serioase despre unde trebuie să intervină statul? Pentru această perioadă, încă de instabilitate economică, fragilă, cred că e persoana potrivită”, a precizat Ciolacu.
În luna februarie, Guvernatorul BNR nu părea deloc deranjat de ideea unui nou mandat, deși recunoștea că ar trebui să se uite şi în buletin.
“Nu pot să vă spun dorinţele mele personale că mă ruşinez.  Din când în când trebuie să mă uit la buletin.  Deci a apărut clar această problemă, nu?… (…) Nu mai sunt. Am fost odată, dar sunt totuşi mulţi ani de atunci. (…)  Nici nu depinde de mine şi n-avem şi rost să facem o discuţie din tema asta. Depinde de Parlamentul României. Noi, membrii Consiliului, stăm până în ultima clipă, ţinem frâiele şi, pe urmă, le dăm mandatul boardului viitor. Am făcut atât, atât, atât, mai trebuie făcută asta”, declara în februarie guvernatorul BNR.

Trei decenii de mandat

Mugur Isărescu este, din septembrie 1990, preşedinte al Consiliului de administraţie şi Guvernatorul Băncii Naţionale a României.

El a fost numit în 1990 de Guvern şi a continuat cu mandat încredinţat de Parlament în 1991 şi reînnoit în decembrie 1998, noiembrie 2004, octombrie 2009, octombrie 2014 şi octombrie 2019. În 2024, Isărescu va încheia cel de-al şaselea mandat complet de guvernator BNR.

Statutul BNR prevede ca ”membrii Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României, cu nominalizarea conducerii executive, să fie numiţi de Parlament, la propunerea comisiilor permanente de specialitate ale celor două Camere ale Parlamentului”. Numirile se fac pe o perioadă de 5 ani, cu posibilitatea reînnoirii mandatului.