Cine sunt românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme şi fără penalizări 

Publicat: 08 ian. 2024, 07:39, de Oana Dințică, în SOCIAL , ? cititori
Cine sunt românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme şi fără penalizări 

Veste bună pentru români. Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu a explicat cum se pot pensiona unii oameni mai devreme cu cinci ani și fără a fi penalizați în vreun fel, conform noii legi a pensiilor. 

Românii se pot pensiona numai dacă au un stagiu contributiv de 40 de ani. Bărbații pot ieși la pensie la 60 de ani dacă au un număr de 40 de ani strânși pe piața muncii. 

În ceea ce le privește pe femei, cele care sunt mame vor primi câte șase luni de reducere a perioadei de pensionare pentru fiecare copil născut și crescut în parte.  

Pentru cei care doresc o pensionare anticipată, ar trebuie să știe că este necesar stagiul contributiv de 40 de ani.  

,,Dacă eşti bărbat şi ieşi la pensie la 65 de ani, te poţi pensiona la 60 de ani dacă ai stagiu de 40 de ani”, a declarat ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu.  

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu a venit cu precizări și a menționat că românii care au muncit mai mult și care au avut un venit contributiv mai mare pot ieși la pensie cu o pensie pe măsură.

,,La peste 25 de ani stagiu cotizare, vei avea pensie mare, dacă veniturile declarate sunt mai mari, este foarte important ca pensionarii şi salariaţii să ştie asta, noua lege a pensiilor este şi despre mine, copiii noştri”, a mai spus ministrul Muncii

În anul 2024, pensiile vor crește de două ori, în luna ianuarie cu 13,8% și în septembrie la recalculare. În acest moment, cheltuielile în fiecare lună cu pensiile se ridică la 9,66 miliarde lei și vor crește la 11,35 miliarde de la începutul anului și la 13,8 miliarde de la 1 septembrie 2024.