Ciolacu, gafă de proporții: ”Buzăul nu e în Moldova, vă rog frumos să nu mă jigniți”

Publicat: 25 apr. 2024, 19:57, de Cezar Andrei, în POLITICĂ , ? cititori
Ciolacu, gafă de proporții: ”Buzăul nu e în Moldova, vă rog frumos să nu mă jigniți”
Ciolacu, gafă de proporții: ”Buzăul nu e în Moldova, vă rog frumos să nu ma jigniți”

Gafă de proporții făcută de premierul Marcel Ciolacu în cadrul unei conferințe de presă. Într-o discuție cu jurnaliștii privind regionalizarea României, liderul PSD, buzoian la origine, a transmis, mai în glumă, mai în serios, că s-ar simți jignit dacă Buzăul ar fi perceput drept un județ care face parte din regiunea Moldovei.

Ce a vrut să spună autorul? Gafa de proporții a premierului României, Marcel Ciolacu

Mai întâi, Marcel Ciolacu a vorbit despre regionalizarea României, un subiect care se tot aduce în spațiul public de mai bine de 30 de ani. Premierul susține acest proiect de reorganizarea administrativ-teritorială , motivând că doar astfel se va reuși o absorbție mai bună a fondurilor europene.

”Reforma bugetară și reorganizarea teritorială vor trebui făcute în România. Nu vor trebui făcute strict, dacă este sub 1000 de locuitori, gata. Sistemul de la noi este pe model francez și este extrem de stufos. Ei au făcută regionalizarea și au guvernatori care intervin pentru a nu mai exista decalajele de dezvoltare între regiuni. Nu vreau să se mai întâmple ce s-a întâmplat între Timișoara și Bacău, de exemplu, sau între Cluj și sudul țării. Nu știu dacă mai este foarte de actualitate (decalajul n.r.).

Polonezii au făcut regionalizarea și în loc să ai 10.000 de proiecte pe fonduri europene, aveai 2 proiecte integrate și normal că aveai absorbție 110%. Pe fond, ca și administrația publică unde trebuie făcută reforma centrală și locală, așa este nevoie de regionalizare. Asta nu înseamnă că se vor desființa.  Vor fi regiuni, se vor depune proiectele împreună, dar după un studiu foarte exact pe fiecare județ în parte, pe zone depopulate.”, a declarat prim-ministrul.

Citește și: Se rupe alianța PSD-PNL? Ce spune Ciolacu

Ulterior, Ciolacu a transmis că ”un buzoian și un bănățean” – referindu-se la el și la ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu – ”au venit să aducă autostradă în Moldova”.

”Asta e, a venit bănățeanul de Grindeanu să facă autostradă în Moldova. Buzăul nu este în Moldova, vă rog să nu mă jigniți, dar uite că un buzoian și un bănățean au venit să aducă autostradă în Moldova, dar și pentru Timișoara proiectele pe care le merită.”, a spus premierul României.