Ciolacu: România are profilul de aliat responsabil în NATO 

Publicat: 07 apr. 2024, 14:54, de Bogdan Radulescu, în News , ? cititori
Ciolacu: România are profilul de aliat responsabil în NATO 

Premierul Marcel Ciolacu spune că România şi-a consolidat în cei 20 de ani de la aderarea profilul de aliat responsabil în NATO, implicat activ în promovarea valorilor şi principiilor democratice, a securităţii şi stabilităţii în spaţiul euroatlantic.

Cu prilejul marcării Zilei NATO în România, premierul Marcel Ciolacu a reamintit contribuţiile valoroase ale Românieiîn cadrul NATO. El a precizat că aceste contribuții se regăsesc în prezent reflectate substanţial în toate acţiunile Alianţei Nord Atlantice.

Premierul a menționat că aniversarea celor 20 de ani de când statul român este membru activ al NATO se suprapune, în acest an, cu celebrarea a 75 de ani de la înfiinţarea organizaţiei nord-atlantice.  Ciolacu a spus că România contribuie la o cooperare politico-militare în scop defensiv împotriva ameninţărilor complexe cu care se confruntă spațiul euro-atlantic azi.

Ca stat membru NATO, România beneficiază de cea mai cuprinzătoare garanţie de securitate pe care a avut-o vreodată

Vedem cum evoluţiile actuale în materie de securitate la nivel regional şi global confirmă necesitatea unui concept defensiv comun, în faţa provocărilor generate de ambiţiile expansioniste ruse şi agresiunea ilegală împotriva Ucrainei. Aflată în imediata apropiere a acestui conflict fără perspective foarte apropiate de a se încheia, România beneficiază, ca stat membru NATO, de cea mai cuprinzătoare garanţie de securitate pe care a avut-o vreodată şi, la rândul său, va continua să dea dovadă de aceeaşi responsabilitate în eforturile aliate de pregătire şi apărare împotriva ameninţărilor pe care le generează noul context strategic. Astăzi, mai mult ca oricând, Flancul estic, Vecinătatea estică, Marea Neagră, au devenit teme de importanţă centrală pe agenda NATO. România beneficiază de o prezenţă aliată consolidată şi o postură NATO întărită de descurajare şi apărare pe teritoriul naţional şi în regiune”, a mai ținut să precizeze Marcel Ciolacu.

Eforturile clasei politice și ale societății românești pentru aderarea la NATO

Premierul a mai spus că, pentru România, integrarea în structurile euroatlantice a reprezentat un moment crucial. Când statul român a devenit membru al Alianței a fost îndeplinit un deziderat strategic de politică externă şi Securitate. Ciolacu a reamintit că la acest proiect (integrarea în NATO) clasa politică şi întreaga societate românească şi-au unit eforturile dincolo de diferențele de doctrine și preferințe politice.

Pe parcursul celor două decenii de la aderarea sa, România a dovedit că este un aliat de încredere şi un veritabil furnizor de securitate şi stabilitate. Vom continua să contribuim la fel de hotărât şi să ne implicăm activ în asigurarea securităţii României şi în spaţiul euroatlantic. La mulţi ani României în NATO! La mulţi ani Alianţei Tratatului Atlanticului de Nord!”, a mai spus premierul Marcel Ciolacu.