Ciolacu: „România are un grad de absorbție a fondurilor europene de 90% pentru exercițiul financiar 2014-2020”

Publicat: 28 nov. 2023, 15:30, de Mariana Olteanu, în POLITICĂ , ? cititori
Ciolacu: „România are un grad de absorbție a fondurilor europene de 90% pentru exercițiul financiar 2014-2020”

România are un grad de absorbţie a fondurilor europene de 90% pentru exerciţiul financiar 2014-2020, aflându-se pe locul 4 în UE. Anunțul a fost făcut de premierul Marcel Ciolacu pe pagina sa de Facebook.

Anunțul privind gradul de absorție al fondurilor europene vine la scurt timp după întâlnirea pe care a avut-o la Bucureşti cu Comisarul european pentru coeziune şi reforme, Elisa Ferreira.

”România are un grad de absorbţie a fondurilor europene de 90% pentru exerciţiul financiar 2014-2020, afându-se pe locul 4 în UE. Această premieră istorică a fost salutată astăzi la Bucureşti de Comisarul european pentru coeziune şi reforme, Elisa Ferreira”, a afirmat Marcel Ciolacu.

”Doamna comisar ne-a încurajat să continuăm dezvoltarea capacităţilor administrative şi să gândim pe mai departe programe de specializare economică şi tehnologii din ce în ce mai sofisticate, pentru a trece de la etapa de dezvoltare a infrastructurii la cea de economie producătoare de bunuri cu mare valoare adăugată”, mai spune Ciolacu.

Declarația premierului a fost completată de cea a ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, care susține că România este un beneficiar net de fonduri europene, iar de la aderare şi până în prezent are un sold excedentar de 60 de miliarde de euro.

“România, din punctul meu de vedere, dar cred că şi al Comisiei, este un stat care şi-a consolidat capacitatea administrativă de absorbţie a fondurilor europene, este un beneficiar net al fondurilor europene la acest moment. De la aderare până în prezent, România are un sold excedentar de 60 de miliarde de euro.

Deci, practic este un beneficiar net de fonduri europene, iar acest beneficiu se transformă, se vede, în dezvoltarea economiei româneşti, a infrastructurii sociale şi a infrastructurii mari. Nu pot să nu spun că suntem la un moment de răscruce, în care beneficiem pe de o parte de închiderea exerciţiului financiar 2014-2020, de fondurile din Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă, de PNRR, dar şi de fondurile din Politica nouă de Coeziune a exerciţiului 2021-2027. 

Pe partea de exerciţiu 2014-2020 suntem deja la un grad de absorbţie de 90% a fondurilor alocate României pe Politica de Coeziune, iar din ceea ce avem în acest moment la decont, atât la nivelul ministerului pe care îl coordonez, dar şi la nivelul Comisiei Europene, şi ceea ce vom transmite până la final de an, va conduce la un grad de absorbţie pe care îl ţintim de 95 – 98%. România este un exemplu din punctul meu de vedere, fiind şi a patra ţară, ca şi mărime a absorbţiei din Uniunea Europeană”, a spus Câciu.