Ciolacu și Ciucă rămân la vorbe, USR trece la fapte și cere în Senat plafonarea salariilor

Publicat: 29 apr. 2023, 08:00, de Teodora Dinu, în POLITICĂ , ? cititori
Ciolacu și Ciucă rămân la vorbe, USR trece la fapte și cere în Senat plafonarea salariilor

În timp ce Marcel Ciolacu și premierul Nicolae Ciucă se tot învârt în jurul cozii, cum să taie cheltuielile, de unde să taie, ce să mai impoziteze, USR le trage preșul de sub picioare. Simțind că e rost de capital electoral, un grup de deputați USR au depus la Senat o inițiativă legislativă prin care vor plafonarea veniturilor din sectorul public la nivelul salariului Președintelui României.

În expunerea de motive a USR se precizează că numeroase instituții ale statului profită de diverse portițe sau ambiguități din lege pentru a-și crește nejustificat salariile. Lucrul acesta se întâmplă de ani buni și ajunge să ducă salariile la nivele astronomice în unele instituții ale statului. Ei spun că există multe funcții salarizate din fonduri publice la nivele chiar și peste alte țări din UE.

Câștiguri astronomice la instituții ale statului

USR dă exemplu câștigurile salariale de la ASF, Autoritatea de Supraveghere Financiară. Acestea ajung și la 15.000 de euro net pe lună. Alte salarii astronomice sunt și la ANRE, de 12.000 de euro pe lună. Aceeași este situația și în institutele naționale de cercetare dezvoltare, unde venitul directorului general pentru INCD IFIN-HH a atins inclusiv un maxim de 17.300 EUR/lună în 2019. În același timp, directorul general pentru INCD Urban Incerc care a adus în pragul falimentului instituția din cauza unui management defectuos, a avut un venit din funcție de până la 13.000 EUR/lună. Alt director de institut INCD Geoecomar ajunge până la 10.600 EUR/lună. La institutul în silvicultură ICAS, venitul lunar în 2019 a fost de 10 ori mai mare decât al Președintelui României, și chiar mai mare decât al Președintelui SUA, de 38.000 dolari/lună.

Această situație nu este limitată la nivelul funcțiilor de conducere a instituțiilor. În același institut pentru silvicultură ICAS, un alt director a încasat în octombrie 2020, într-o singură lună suma de 88.000 EUR, mai precizează USR în expunerea de motive.

În rândul spitalelor publice, în timp ce nu se asigură nici măcar medicamente de bază, pansamente sau saci menajeri și hârtie igienică, în Spitalul Municipal Mangalia managerul de spital încasează un venit de 8.600 EUR/lună.

Există și alte funcții din administrația publică, unde sunt persoane care încasează lunar salarii între 20.000 EUR și 26.000 EUR/lună.

Practic, pentru un român care muncește pe salariul minim de 3.000 lei/lună este nevoie să muncească timp de 43 de luni pentru a ajunge la venitul lunar al acestei persoane din administrația publică. Apoi acest salariu minim îi este taxat cu cele mai mari taxe pe salariile mici din Europa pentru a finanța salariile de zeci de ori mai mari din sistemul public.

USR spune că există sporuri nejustificate în sectorul public

Conform informațiilor centralizate de Ministerul Muncii, în sectorul public există peste 50 de sporuri diferite, de la spor pentru condiții de stres, suprasolicitare neuropsihlcă, munca în ture, păstrarea confidențialității, praf, antenă, izolare,  doctorat, fonduri europene, fonduri PNRR etc. Această situație deschide ușa unei salarizării neunitare și preferențiale în baza unei Legi a salarizării unice în sectorul bugetar, dar și unei lipse de transparență și umflări artificiale ale veniturilor unor persoane.

USR mai spune că în contextul actual al economiei și societății românești, este esențial să reglementeze în mod echilibrat și coerent salarizarea în sectorul public. În acest sens, inițiativa legislativă vine să plafoneze veniturile salariale din sectorul public la nivelul salariului Președintelui României.

Plafonarea salariilor în sectorul public la nivelul salariului Președintelui României va asigura o mai mare echitate și justiție socială. Acest demers va contribui la diminuarea discrepanțelor salariale între funcționarii publici, garantând astfel un tratament corect și echitabil pentru toți angajații statului. Totodată, plafonarea salariilor la nivelul salariului Președintelui României va limita tentația unor clase de funcționari de a-și mări salariile din bani publici peste o anumită limită. Limitarea salariilor în sectorul public va contribui la echilibrarea bugetului public, deoarece cheltuielile cu salariile vor fi menținute în limite rezonabile. Acest lucru va permite alocarea de resurse pentru alte investiții importante, cum ar fi infrastructura, sănătatea, educația și protecția socială, se mai precizează pe site-ul Senatului.

Citește și: USR își joacă și el rolul în filmul pensiilor speciale