Cioloș, amnezii electorale: deși USR a refuzat colaborarea, susține acum că PNL a vrut să guverneze singur

Publicat: 09 nov. 2020, 20:30, de Cezar Amariei, în ESENȚIAL , ? cititori
Cioloș, amnezii electorale: deși USR a refuzat colaborarea, susține acum că PNL a vrut să guverneze singur

Logica de campanie electorală, conform căreia spui orice, dacă tu ieși bine, l-a cuprins și pe copreședintele USR – PLUS, Dacian Cioloș. Acesta neagă invitația publică, făcută repetat de liderii liberali, de a participa împreună la guvernare, și spune că nu a existat.

Liderul USR – PLUS a declarat luni că liberalii au cerut doar sprijin în parlament, nu și colaborare la Guvernare.

„PNL-ul a vrut să guverneze singur atunci, apropos de asta, că au tot fost discuții că noi am fugit de guvernare. PNL a vrut să guverneze singur, a cerut doar susținere în Parlament”, a declarant luni Dacian Cioloș în cadrul unei emisiuni susținute la Libertatea.

Invitații repetate, refuzuri pe măsură

În urmă cu un an, însă, lucrurile stăteau taman invers: liderii liberali lansau invitații publice la guvernare, înainte chiar de a fi demis Guvernul Dăncilă. Un exemplu este emisiunea din iunie 2019, de la B1 TV.

„Dacă Guvernul va cădea săptămâna viitoare, USR și-a exprimat expres susținerea pentru orice guvern care nu va conține PSD, dar pentru preluarea guvernării României am spus foarte clar că sunt patru obiective pe care le avem: fără penali în funcții publice, pensiile speciale, alegerea primarilor în două tururi și efectele OUG 114. Orice guvern fără PSD care își asumă acest lucru va fi susținut în Parlament de USR”, afirma atunci Dan Barna.

Invitat în direct de Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte al PNL, să intre împreună la guvernare, nu a fost de accord.

„În cazul în care Guvernul Dăncilă va cădea săptămâna viitoare, intrați la guvernare pentru a ridica România din noroi sau nu?”, a întrebat Rareș Bogdan.

„Dacă cade guvernul Dăncilă, logica nostră este foarte clară. E nevoie de un guvern care să își asume guvernarea și pregătirea anticipatelor, din punctul nostru de vedere, îl vom susține în Parlament”, a arătat Dan Barna.

„Deci la guvernare nu intrați?”, a mai adresat o data invitația Rareș Bogdan.

„Nu, categoric nu!”, a răspuns tranșant liderul USR.