Circul din Parlament continuă. Legea bugetului de stat pe 2021 a fost adoptată

Circul din plenul Parlamentului a continuat și marți, la votul pentru adoptarea legii bugetului de stat pe anul 2021. Proiectul a fost adoptat în forma propusă de Guvern.

La ora 18.30, Parlamentul a adoptat bugetul de stat pe 2021 cu 234 de voturi pentru și 170 împotrivă. Este primul buget de stat care nu a fost modificat în Parlament.

Parlamentul a adoptat în jurul orei 20.00, cu 250 de voturi pentru, bugetul asigurărilor sociale.

După cinci zile de dezbateri parlamentare coaliția PNL, USR-PLUS și UDMR a reușit să mențină proiectul bugetului de stat în varianta venită de la Guvern, fără nicio modificare. Amendamentele PSD și AUR au fost respinse de majoriatatea parlamentară.

Camera Deputaţilor şi Senatul au dezbătut, luni, proiectul legii bugetului de stat şi proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat. Marți este programat votul final. Comisiile reunite de buget-finanţe au adoptat rapoarte favorabile la cele două iniţiative, în forma Guvernului, respingând peste 3.000 de amendamente. 

„Nu am putut să nu remarc cum și-au motivat votul socialiștii de la PSD. Nu au spus adevăratul motiv al supărării, că i-am tăiat de la buget și nu mai pot să fure. În 2021 avem cu 10 miliarde mai multe venituri decât în 2020 și cu 20 de miliarde mai mult decât în 2019. 89 de miliarde de lei se duc către asistență socială. 87 de miliarde pentru pensii, mai mult cu 7,7 miliarde pentru că au crescut pensiile și în 2021. 1,64 miliarde de lei pentru ajutoare sociale. Avem grijă și de cei care au avut mai puțin noroc în viață. Bugetul asigurărilor pentru șomaj, 3,38 miliarde, 1,38 miliarde pentru fondul de garantare. Dezmățul fiscal pe care l-ați făcut ne-a dus la acest deficit. Noi facem toate aceste lucruri, plătim mai mult, și pensii și salarii, fără să creștem taxe așa cum ați făcut voi în 3 ani de zile. V-am arătat cum se face anul trecut, vă arătăm cum se face în următorii ani. Luați notițe”, a transmis premierul Florin Cîțu.

Schimb de replici cu tentă sexuală în plen

La votul din plen a avut loc un schimb de replici cu tentă sexuală între președintele Camerei Deputaților Ludovic Orban și deputatul PSD, Marian Mina, finul lui Niculae Bădălău. Social-democratul a fost chemat să prezinte un amendament la buget.

Întrebat de Orban dacă prezintă amendamentul de la „poziția 69”, deputatul Marian Mina a spus: „Nu am vrut să vă spun, dar dacă insistați, 69 este, da.”

În replică, Orban a spus: „Cunoașteți poziția, cunoașteți poziția. De fapt, nu știu dacă o cunoașteți”.

Critici din partea opoziției

Liderul PSD, Marcel Ciolacu: „Domnule prim-ministru, ați venit ca și ieri, cu aceeași placă, care când nu ai argumente atunci vii și jignești și încerci prin țipete să acoperi acest buget al austerității. Tatăl meu, dumnezeu să-l ierte, un oltean serios, când întâlnea personaje ca dumneavoastră avea o vorbă: Domnule, după ce că ești prost, mai pui și frână. E civilizație când faci hoț pe cineva? Nu ați vrea dumneavoastră să vorbiți cu președintele organizației PNL de la Iași să ne facă și nouă rost de niște tablă și cherestrea? Fost ministru în Guvernul Orban.

Nu ați vrea să vorbiți cu domnul Orban să vorbească cu președintele organizației PNL Piatra Neamț care a inventat o infrațiune nouă, de a vinde postrui cu sute de mii de euro în Guvernul Cîțu? Nu mai bine procedați ca domnul Barna. Când se termină oamenii noi, după ce ai făcut 5-6 numiri în Guvern, să apelezi să îi împrumuți de la PSD fără bani?

Liderul senatorilor PSD, Lucian Romaşcanu: „Antieconomic, antisocial, ilegal, ilegitim şi antinaţional. Ilegitim pentru că aveţi doar un vot peste jumătatea parlamentarilor. Nu reprezintă sub nicio formă voinţa celor care ne-au trimis pe noi în Parlament, iar lucrul cel mai grav, menţionat chiar şi de un deputat din arcul puterii, este că pentru prima oară în 30 de ani acest buget trece fără niciun amendament, nici măcar amendamentele dumneavoastră nu le-aţi votat”

Citește și

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...