Cîrstoiu – out! Îl putem scoate din calcule. O schimbare majoră

Publicat: 22 apr. 2024, 23:38, de Radu Caranfil, în OPINII , ? cititori
Exclusiv
Cîrstoiu – out! Îl putem scoate din calcule. O schimbare majoră
Ilustrație: Puiu Găzdaru

Dramedia doctorului Cîrstoiu se apropie de sfârșit. În urma discuțiilor intense, desfășurate în cadrul ședinței coaliției Alianței PSD-PNL, s-a conturat o schimbare majoră în strategia politică a celor două partide. Candidații pentru primăriile de sector au fost primii care au protestat cu privire la susținerea medicului Cătălin Cîrstoiu drept candidat comun la Primăria Capitalei. Surse din cadrul coaliției sugerau că există șanse foarte reduse să se continue cu varianta Cîrstoiu. Și așa s-a întâmplat, în cele din urmă.

O caracteristică notabilă a ședinței de luni a fost absența lui Cătălin Cîrstoiu, un aspect care nu a trecut neobservat de sursele politice. Deși acesta nu a fost invitat inițial la ședință, se preconiza că doctorul va participa la o a doua parte a discuțiilor, în cursul zilei. A apărut, în cele din urmă.

Din relatările provenite din interiorul ședinței, au transpărut nemulțumirile liderilor coaliției față de situația candidatului comun din București. Candidații pentru primăriile de sector s-au plâns că asocierea cu Cătălin Cîrstoiu le afectează imaginea și șansele electorale. Astfel, aceștia – ca efect – au încercat să se delimiteze de evenimentele comune alături de medicul controversat.

În ciuda posibilei renunțări la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu, opțiunile coaliției par a fi limitate. În cadrul viitoarei decizii, cele două partide vor să respecte trei principii de bază:

  1. Excluderea susținerii pentru Piedone;
  2. Excluderea susținerii pentru Nicușor Dan;
  3. Menținerea candidatului comun PSD-PNL.

Declarațiile recente ale lui Cătălin Cîrstoiu au adus un plus de incertitudine în ecuația politică. Medicul a subliniat că mandatul său pentru candidatura la Primăria Capitalei este în discuție în cadrul coaliției PSD-PNL, dar și că nu are intenția să candideze ca independent.

O decizie sub presiune

Așa cum stau lucrurile în acest moment, Cîrstoiu a fost eliminat. S-a discutat, intens și aprins, despre variantele de înlocuire. Este un nou moment foarte dificil pentru Coaliție. Fiindcă, de data aceasta, liderii sunt obligați să ia o decizie, foarte importantă, sub presiune. Ce anume încearcă ei să repare acum este pierderea uriașă de vot politic. S-a trecut prin tot felul de ipoteze de reparație. Eugen Teodorovici. Rareș Bogdan. Tot felul de nimeni cu dungulițe, fără nici o legătură cu administrația. Era foarte posibil ca menținerea domnului Cîrstoiu în cursă să reprezinte, pentru Coaliție, răul cel mai mic. Un nou candidat, acum, cu 50 de zile înaintea scrutinului, ar fi fost încă o dovadă a neseriozității. În cele din urmă, doctorul s-a retras.

Analiștii au emanat inclusiv varianta unui joc abil de-a retragerea sprijinului, pentru a contabiliza un mare plus de notorietate în favoarea domnului doctor. Stați liniștiți, nu sunt capabili de atâta finețe. Pentru bucureșteni, Cîrstoiu o fi devenit, poate, ceva mai cunoscut. Dar percepția este negativă, fiindcă doctorul nu a lămurit convingător problema incompatibilității. Și oamenii, alegătorii, nu fac calcule politice. Ei judecă omul. Dacă seamănă cu ceea ce este în sertarele lor de la mansardă, îl votează.

Bărbăția politică a Coaliției a fost grav afectată în aceste ultime câteva luni. Ceea ce se întâmplă acum la București va influența consistent electoratul educat al României. Indiferent de eficiența mașinăriilor de mobilizare, rămâne întotdeauna un electorat suficient de isteț cât să perceapă corect acest gen de telenovelă. Și să voteze în consecință.

Suntem, de asemenea, foarte curioși în legătură cu asumarea răspunderii pentru această candidatură eșuată. Fiindcă, până nu demult, nimeni din rândurile Coaliției nu părea capabil să dezvăluie cine, mai precis, l-a invitat pe domnul doctor să candideze. Or, față de cum au mers lucrurile pentru candidatul comun, cineva ar trebui să prezinte un decont. Și acesta, o știm, este acel moment când toată politicimea românească se ascunde sub birou.

Exclusiv!

Un reporter năstrușnic s-a ascuns în spatele unor draperii și a surprins dialogul dintre doi politicieni, Nicu și Marcel. Nicu Ciolacu și Marcel Ciucă, evident, de la PND și PSL.. Iată transcrierea fugară a acestor șoapte:

N: Bre, Marcele… de ce nu te bagi tu, frate? Câștigi sigur, îți spun! Câștigi siguur! Intri în ei ca un tăvălug și-i dai peste cap și-am terminat povestea!

M: Nu pot, bre Nicule… nu pot, n-am cum, mă băiatule… e de treabă multă la birou, alea, alea… parcă n-ai ști! Țipă ăia… se vaită ceilalți… ia de-acolo, pune dincolo… tre să ascundem și taxele alea noi… nu mă duc, bre… daaaa… tu de ce nu te duci? Ai? Ce-are? Decât să pierzi vremea pe la partid… nu mai bine te bagi tu și câștigăm fluierând? Ai?

N: Păi…păi…păi cum să mă bag eu? N-ai zis că mă lași la președinție? Nu așa am vorbit? Mă bagi tu pe mine în gura golanilor? Mă lași să mă bat cu nicușorii și cu clotildele? Și cu tot haștagul?

M: Măăă…Niculeee… am zis și așa rămâne… cum am zis! Da poți să iei primăria și vii după aia la președinție… lași acolo un băiat bun de la tine… sau de la noi.. și gata! Băăă… tu înțelegi că tre să câștigăm? C-altfel face mișto Firea de noi, ne râde toată haita asta de derbedei cu microfoane…

N: Bre, Marcele, eu înțeleg ce zici… daa… și asta cu primăria… e de alergat, frate, orașul ăsta e mare… praf…tâmpiți…pupă-te cu toate precupețele… noooo, nu-i de mine, bre! Nu mai am vârsta!

M: Băăă… cine dracu ni l-a băgat pe doctorul ăsta pe gât… ne-am făcut de-un cacao de nu ne mai spală nici Dero… Ia, hai la bufet, luăm un ardei umplut și ne mai gândim.

Cîrstoiu – out! Îl putem scoate din calcule. O schimbare majoră