Citroen, al patrulea producător auto inculpat în dosarul Dieselgate, alături de Volkswagen, Renault și Peugeot

Publicat: 14 iun. 2021, 12:30, de Răzvan Zamfir, în Auto
Citroen, al patrulea producător auto inculpat în dosarul Dieselgate, alături de Volkswagen, Renault și Peugeot

La 6 ani de la scandalul Dieselgate, în care Volkswagen a recunoscut că a utilizat soft-uri care păcăleau testele de emisii, alți trei producători auto au intrat în colimatorul autorităților. Stellantis a a anunţat că subsidiara sa franceză, Citroen, a fost pusă sub acuzare de autorităţile judiciare franceze pentru înşelarea consumatorilor, în urma scandalului Dieselgate. La Citroen se adaugă și Renault și colegii de grup Peugeot, toți inculpați în dosar.

Citroen va trebui să constituie un depozit de opt milioane de euro şi să ofere o garanţie bancară de 25 de milioane de euro, pentru eventuale prejudicii.

Şi producătorul auto Renault a anunţat marţi că a fost pus sub acuzare de autorităţile judiciare franceze pentru înşelătorie, în cadrul unei investigaţii demarate în luna ianuarie 2017 cu privire la versiunile mai vechi de autovehicule de tip diesel, conform Agerpres.

Câţiva producători auto din Europa sunt verificaţi de autorităţi, după izbucnirea scandalului emisiilor, Dieselgate, în 2015. Volkswagen a recunoscut că a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel.

Acest scandal, care a declanşat acţiuni în justiţie în numeroase ţări, a costat grupul Volkswagen aproximativ 30 de miliarde de euro, în principal în SUA, unde grupul german s-a recunoscut vinovat de fraudă în 2017.

Stellantis, al patrulea producător auto global, regrupează 14 mărci de automobile, printre care Peugeot, Citroen, Fiat, Chrysler, Opel, Jeep, Ram şi Maserati, şi a fost înfiinţat în urma fuziunii dintre Fiat Chrysler şi PSA.