Ciucă: Creșterea economică, conform Comisiei Europene, va fi de 2,5 %

Premierul Nicolae Ciucă a vorbit despre previziunile Comisiei Europene în ceea ce privește creșterea economică a țării noastre în cadrul Forumului Camerei de Comerţ Americane în România AmCham CEO Business.

Nicolae Ciucă a declarat că România este între primele state europene în ceea ce priveşte creşterea estimată a PIB, peste media europeană. Este vorba despre o creștere de 2,5 % în acest an.

Creșterea economică se datorează punerii în aplicare a reformelor şi investiţiilor finanţate prin PNRR. La acestea s-au adăugat cele disponibile prin cadrul financiar multianual şi de la bugetul de stat, cât şi investiţiile companiilor străine şi a companiilor româneşti.

„Este un context ce deschide României noi oportunităţi de investiţii orientate către digitalizare, energie, infrastructură, mediu şi sănătate, sectoare care vor contribui la modernizarea ţării şi îmbunătăţirea vieţii cetăţenilor României.

A fost un an dificil anul 2022. A fost marcat de ameninţări la adresa securităţii noastre în faţa cărora lumea democratică a avut un răspuns ferm, comun şi integrat.

Practic cred că aceasta este esenţa a tot ce s-a întâmplat în 2022, voinţa Ucrainei de a se apăra şi solidaritatea, unitatea Alianţei Nord Atlantice a UE pentru a sprijini Ucraina, pentru a ajuta cetăţenii ucraineni şi a face tot ceea ce este posibil astfel încât Ucraina să poată să îşi apere teritoriile.

Alianţa Nord Atlantică a dovedit în această perioadă capacitatea de a-şi apăra cetăţeni cetăţenii, economiile şi teritoriile, de a îşi actualiza orientările strategice pentru a reflecta noul mediu de securitate. 

La rândul său, România este o ţară sigură şi un partener de încredere al SUA, iar aceşti factori sunt definitorii nu numai pentru relaţia noastră bilaterală, ci şi pentru dinamica Alianţei Nord Atlantice şi pentru ceea ce înseamnă să continuăm să facem tot ceea ce ne stă în putinţă pentru întărirea acestui parteneriat, nu numai pe componenta militară, ci în mod deosebit pe componenta economică”, a afirmat Nicolae Ciucă, joi la Forumul AmCham CEO Business.

Niciolae Ciucă a reamintit despre creşterea economică de 4,8% în România, anul precedent, care a fost peste estimarea Comisiei Europene.

„La Forumul AMCHAM organizat în urmă cu un an, am venit cu mesajul – Investim împreună, construim împreună. Faptul că România a înregistrat în 2022 o creştere economică de 4,8% peste estimarea Comisiei Europene este confirmarea faptului că împreună am reuşit să investim şi să construim eficient în beneficiul societăţii, cetăţenilor şi mediului de afaceri. 

Rezultatele colaborării noastre, ale investiţiilor şi proiectelor dezvoltate împreună se reflectă şi în nivelul investiţiilor străine directe care au ajuns la aproape 11 miliarde euro, cu peste 33% mai mari decât în anul 2021, precum şi în creşterea cu peste 25% a numărului firmelor şi companiilor nou înfiinţate în ţara noastră. Aceste rezultate reprezintă o fundaţie solidă pentru continuarea colaborării mediului de afaceri cu Guvernul României şi pentru concretizarea perspectivelor încurajatoare pentru anul 2023, dar şi pentru anul viitor”, a mai spus Nicolae Ciucă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Dănuț Păle ține CV-ul la secret. A dezvoltat o afacere de...

Afacerile de tip cartel au devenit o normalitate în România. În timp ce directorii sau șefii din instituții semnează pentru contracte din bani publici...

Dragnea Adonis, directorul de la DSVSA Buzău, a divorțat de soție...

Dragnea Adonis Laurențiu, directorul DSVSA Buzău, este doar unul dintre cei trei membrii ai familiei Dragnea care se înfruptă din salarii de peste 10.000...