Ciucă: Până la iarnă va importa și România gaz lichefiat din SUA

Publicat: 07 mart. 2022, 12:44, de Puterea.ro, în ECONOMIE
Ciucă: Până la iarnă va importa și România gaz lichefiat din SUA

Premierul Nicolae Ciucă anunță că România va importa, până la finalul anului, gaz lichefiat din Statele Unite ale Americii, ca să evite importurile de gaz rusesc.

 „Nu suntem în riscul de a rămâne fără gaz. Am avut întâlniri şi discuţii cu premierii ţărilor din regiune, premierul Greciei Mitsotakis a fost la București, cu cel al Bulgariei am discutat la telefon. Suntem în legătură şi avem ca prim obiectiv deschiderea interconectorului dintre Grecia şi Bulgaria, se va întâmpla în luna iunie”, a declarat premierul Nicolae Ciucă, la Digi 24.

Ciucă a precizat că România va avea gaz injectat prin acest interconector „cel mai devreme în octombrie, cel mai târziu către finele anului”, gazul urmând să fie injectat prin terminalul de la Alexandroupolis. Premierul a declarat că România va importa gaz lichefiat din SUA din toamnă sau, cel mai târziu, la sfârşitul acestui an.

Legea Offshore va fi deblocată în cel mult două luni

Premierul a vorbit și despre Legea Offshore, spunând că aceasta va intra în curând în dezbatere în Parlament pentru a fi modificată. Nicolae Ciucă a precizat că, în maximum două luni, Parlamentul va adopta noua lege offshore, ceea ce va deschide calea pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră.

Partea românească a Mării Negre există zăcăminte de gaze estimate de Agenţia Naţională de Resurse Minerale la aproximativ 200 de miliarde de metri cubi. În prezent, în România se extrag doar circa 11 miliarde de metri cubi de gaze anual, iar consumul naţional este situat tot în jurul acestei valori.  Totul este însă blocat de Legea offshore, adoptată în 2018, care a dus la reticența investitorilor, la suspendarea proiectelor și ar fi favorizat interesele rusești de pe piața energiei. Legea offshore urmează astfel să fie revizuită după patru ani de amânări.

Ciolacu: În următoarele săptămâni legea offshore va trece prin Parlament

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, azi, că speră ca gazul pe care-l importă România din Rusia să fie înlocuit, cât de curând, de gaz românesc. “Sper să fie înlocuit în proporţia cea mai mare de către gazul românesc. Dependenţa noastră de Rusia este cea mai mică din Europa, de 10%”, a declarat Marcel Ciolacu.

 De asemenea, Ciolacu a mai declarat că este convins că în următoarele săptămâni legea offshore va trece prin Parlament. “Legea offshore e o prioritate pentru mine. Sunt convins că în următoarele săptămâni legea offshore va trece prin Parlament. Mai mult ca sigur prioritatea gazului extras să fie industria românească”, a conchis Ciolacu.

România va avea două terminale de primire a gazului lichefiat, la Galați și Constanța

În contextul crizei din estul Ucrainei, unul din subiectele sensibile este siguranța energetică a Uniunii Europene, care este dependentă de „gazul rusesc” în condițiile în care, potrivit Eurostat, aproximativ 43% din gazul natural folosit în statele Uniunii vine din Rusia.

În Masterplanul LNG al UE este prevăzută construirea a nouă terminale pentru gaze lichefiate, dintre care șapte vor fi la Rotterdam, Antwerpen, Strasbourg, Mannheim, Linz, Komarno, Russe, pe sectorul românesc al Dunării fiind prevăzute un terminal la Galați și un altul la Constanța.

Proiectul „LNG Masterplan for Rhin-Main-Danube” a fost inițiat de Pro Danube Management GmbHdin Viena, Austria și Portul Rotterdam.

Preţul gazelor naturale în Europa a ajuns la 345 de euro pentru un Megawatt-oră

Preţul gazelor naturale a atins luni dimineaţa un nou maxim istoric pe piaţa europeană, după ce SUA au anunţat că ar putea impune restricţii pentru importurile de petrol rusesc, o deciziei care ar crea noi îngrijorări pe pieţele de materii prime, transmite Bloomberg.

La hub-ul de gaze TTF din Ţările de Jos, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, cotaţiile au crescut luni cu 79% până la un nou record de 345 de euro pentru un Megawatt-oră. Avansul de luni reprezintă o continuare a unei tendinţe de apreciere care a făcut ca preţurile să se dubleze pe parcursul săptămânii trecute, după ce invadarea Ucrainei de către Rusia şi sancţiunile internaţionale care vizează Rusia au dat peste cap pieţele de materii prime din toată lumea. Cotaţia barilului de ţiţei a trecut de 139 de dolari la bursa de la Londra iar aluminiul şi cuprul au atins şi ele noi maxime istorice.

În prezent, exporturile de gaze din Rusia, ţară care este responsabilă pentru 40% din importurile europene, nu sunt vizate de sancţiuni. Situaţia livrărilor rămâne stabilă, grupul rus Gazprom anunţând luni că livrările prin Ucraina se derulează în regim normal.