Claudiu Năsui: Schemele de ajutor de stat vor fi puse pe site-ul Ministerului Economiei

Ministrul propus pentru Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Claudiu Năsui, a declarat că unul dintre obiectivele sale este asigurarea transparenţei şi, în acest sens, toate schemele de ajutor de stat vor fi puse pe site-ul ministerului, împreună cu indicatorii de performanţă.

„Pe partea de transparenţă, toate schemele de ajutor de stat, de subvenţii să fie pe site-ul ministerului, împreună cu indicatorii de performanţă. Este foarte important. Avem foarte multă legislaţie în spatele lor, dar nu ştim cum s-au comportat aceste scheme. Unele durează de 10 ani, de 20 de ani şi nu vedem niciun efect notabil. Lucrurile acestea la un moment dat trebuie să înceteze, trebuie să spunem stop. Fie n-o mai facem aşa, o facem diferit, fie nu o mai facem. Nu poţi să perseverezi într-o greşeală numai pentru că mergi pe bugetul de stat şi bugetul de stat nu se goleşte niciodată, merge pe deficit. Trebuie o reanalizare a lucrurilor acestea, extrem de transparenţă pe site. Vă dau un exemplu de indicatori: dacă un program îşi propune să crească numărul de locuri de muncă, să vedem cât ne-a costat locul de muncă”, a spus Năsui, la finalul audierilor din Parlament pentru validarea sa în funcţie.

Un alt obiectiv menţionat de ministrul propus la Economie este debirocratizarea şi el a subliniat că va continua proiectele pe care le-a început în acest sens, una dintre măsuri fiind dematerializarea sediului social.

„Sediul social nu trebuie să fie neapărat materializat, poate să fie un loc de corespondenţă, un loc unde să te consideri înştiinţat. Lucrurile acestea se pot face şi în dialog cu mediul de afaceri şi cu colaborarea Ministerului Justiţiei şi a tuturor factorilor implicaţi. Este un deziderat pe care îl avem, să se înfiinţeze uşor o firmă. Trebuie să fie uşor să întreprinzi în România şi aceasta este esenţa, dacă vrem să avem o economie puternică care chiar ridică românii din sărăcie”, a precizat Năsui.

Cel de-al treilea obiectiv al ministrului propus este schimbarea filosofiei de absorbţie de fonduri europene.

„Trebuie folosite mai mult instrumente financiare, garanţii pentru credite, subvenţii de dobândă, tocmai pentru a muta cumva sarcina. Nu ar trebui ca funcţionarii publici să fie cei care decid ce plan de afaceri este bun şi care nu este bun, pentru că sunt oameni care nu au mai făcut asta până acum şi nu este vocaţia lor, nu este competenţa lor să ştie ce plan de afaceri este bun şi care nu. Această competenţă există mai degrabă în mediul privat. Şi atunci trebuie să folosim aceste fonduri europene, care sunt nerambursabile, într-un mod prin care să-i canalizăm prin sistemul bancar şi instituţii financiare non-bancare, care asta e competenţa lor, să vadă ce e bancabil, nebancabil”, a mai spus Năsui.

El a adăugat, pe de altă parte, că trebuie să se înceteze cu ideea că, dacă se taxează, dacă se împovărează mai mult mediul privat, o să fie deodată mai bine.

„Nici măcar bugetul de stat nu creşte dacă trece peste un anumit nivel taxarea şi impozitarea. România are o impozitare a muncii, mai ales pe salariile mici, extrem de mare, e cea mai mare din Uniunea Europeană. Pe muncă în general sunt cam în media europeană, dar chiar şi acolo suntem undeva deasupra. Nu ne dorim creşterea taxării. Deficitul pe care îl avem foarte mare este datorat foarte multor măsuri temporare legate de pandemia de Covid. Trebuie să mutăm sarcina aceasta de a rezolva deficitul de pe mediul privat, care a fost întotdeauna cel care a trebuit să îşi strângă cureaua, asupra statului, care din păcate, chiar şi în pandemie a crescut anumite privilegii pe care noi le-am considerat inacceptabile şi pe care le vom combate în viitor”, a punctat Claudiu Năsui. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...