Clemență maximă la APIA: „Fermierii cu neconformități au șanse să intre la avans”

Publicat: 27 oct. 2023, 10:30, de Viorela Pitulice, în News , ? cititori
Clemență maximă la APIA:

Fermierii cu neconformități descoperite în cererea de plată depusă pentru acest an au șanse să primească avansul la subvenție, însă în anumite condiții, afirmă Cornel Constantin Turcescu, directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.

Acesta a declarat la Indagra că dat fiind faptul că 2023 este primul an din noul exercițiu financiar 2023-2027, un nou început, cum s-ar zice, conducerea agenției manifestă clemență maximă față de fermieri. Ei trebuie să se prezinte, însă, ori de câte ori sunt chemați, nu trebuie să se supere că fac un drum în plus, pentru că până la urmă problemele se pot rezolva cu aportul ambelor părți.  

Chiar dacă fermierul are dreptate și este vorba de o eroare de interpretare dintr-un algoritm automat, dacă nu apare o dovadă suplimentară față de prima interpretare, rezultatul va fi același tot timpul, spune șeful APIA, care adaugă că pot fi considerate dovezi fotografiile realizate cu smartphone-ul, de exemplu. Numai că, dacă suntem corecți, nu toți fermierii sunt familiarizați cu noile tehnologii, iar mulți nici nu-și permit așa ceva.

„Toți fermierii, indiferent de forma de organizare au șanse să intre la avans. Legat de dimensiunea și modul de soluționare a neconformităților, trebuie să știți un lucru: cu cât ați colaborat mai rapid și au fost corectate aceste erori, cu atât cresc șansele să intrați în sesiunea de avans. Toți beneficiarii au șanse să intre în avans de anul acesta, indiferent de dimensiunea exploatației”, a răspuns șeful APIA la o întrebare venită din partea fermierilor prezenți la o conferință organizată la Indagra de Ministerul Agriculturii.

Dovezi verificabile

Pentru a nu fi tăiați de pe liste, fermierii cu probleme trebuie să se prezinte la agenție cu dovezi verificabile – facturi și tot ceea ce poate să dovedească existența culturii.  

„Încă mai există posibilitatea de a corecta la nivel central, după ce se încheie absolut tot procesul de interpretare. Aceasta se întâmplă în controlul administrativ cu orice altă dovadă verificabilă, care nu are legătură cu procesul de monitorizare sau cu imaginile satelitare”, a mai precizat Tomescu.

Acesta a adus și câteva precizări vizavi de situația mai multor legumicultori care se tem că vor pierde sprijinul cuplat, deoarece nu au închisă cererea la APIA, încă.

“Nu există un caz închis, la acest moment, toți cei care au cultivat și mă refer la cei care au solicitat sprijinul cuplat și au și dovezi verificabile, în sensul de facturi, bonuri de semințe etc. – aceasta vine în etapa doi, în controlul administrativ. Funcționarul APIA verifică dacă sunt respectate cantitățile, dacă sămânța este autohtonă etc. și abia apoi se închide dosarul. Funcționarul are posibilitatea să elimine orice eroare de acest gen. Dacă nu s-a văzut cultura din x motive, vine această dovadă verificabilă de document care atestă faptul că acea cultură a existat acolo sau există dovezi privind fie comercializarea, fie însămânțarea”,  adaugă Tomescu.

De unde vin erorile

Erorile pot să fie de ambele părți – și administrative și ale fermierilor, adică pot fi erori de identificare. Chiar dacă fermierul și-a cultivat parcela și a declarat cultura, este posibil să fie o eroare de identificare a parcelei și de fapt acolo unde a desenat-o, ea să nu existe.

Este o eroare a fermierului de declarație, adică pe hârtie știe ce a făcut, la fel și pe teren, dar după aceea când a desenat în sistemul de identificare a parcelei a greșit, iar aceasta este responsabilitatea lui, declară Tomescu.

De asemenea, există culturi care nu au fost vizibile din datele satelitare pe care le-au folosit prestatorii.

“De aceea a intervenit a doua, a treia interpretare și codificare, pentru că au venit imagini suprapuse care să clarifice situația … (…) specificul parcelelor dă cele mai multe erori, cele înguste și fragmentate, de exemplu…Algoritmul este unul automat, lucrează la nivel de pixeli, dacă ai 2-3 pixeli pe o parcelă, atunci gradul de încredere sau de codificare este de peste 90%… dacă nu pică pixelii aceștia pe parcele, vorbim de cele care au 10-15 metri lățime, atunci este foarte greu să codifice corect”, a mai precizat directorul general APIA.

Începând cu acest an, toţi fermierii care au depus cereri la APIA pe schemele de plată vor fi verificaţi, ceea ce constituie o premieră. Până acum, eşantionul de control  niciodată n-a depăşit clasic plus teledetecţie 60.000 de fermieri, potrivit datelor APIA.

APIA efectuează plata primei tranșe din subvențiile APIA, începând cu 16 octombrie și până pe 30 noiembrie. Este vorba de avansuri în cuantum de 70% din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) pentru plățile directe și 85% din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) pentru măsurile delegate. De la 1 decembrie începe plata finală a subvențiilor.