Clementine? Da, pentru vitamine, fibre, antioxidanți

Clementinele sunt delicioase, zemoase și bogate în vitamine, fibre, antioxidanți, ajutând la consolidarea sistemului imunitar .  Totuși, nu sunt recomandate tuturor.

Clementinele, rezultate dintr-o mutație genetică naturală a mandarinei, sunt extrem de benefice organismului: asigură o bună hidratare: 90 de grame de apă/100 de grame de fruct și au un gust dulce natural dat de fructoză. Până aici nimic excepțional: un fruct plin de apă și puțin caloric.

Dar clementinele sunt valoroase în mod special pentru conținutul bogat în  vitamine: două clementine oferă aproape jumătate din necesarul recomandat de vitamina C, fiind excelente contra virusurilor de sezon. Culoarea acestui fruct este dată de betacaroten, o moleculă care ajută la producerea vitaminei A.

De asemenea, clementinele conțin numeroase molecule cu proprietăți antioxidante; sunt o sursă bună de fibre, contribuind la prevenția unor cancere și boli cardiovasculare, inclusiv a calculilor renali.  Știm că fibrele facilitează tranzitul intestinal. Fibrele sunt prezente în partea alba a fructului, motiv pentru care, pe cât posibil, să nu o îndepărtăm.

Mai trebuie știut și că aceste fructe conțin multe pesticide, dar, din fericire, sunt concentrate în coajă.

Dar clementinele nu înseamnă numai beneficii. Trebuie să reținem că, în cazul unor persoane, pot provoca arsuri la nivelul stomacului și reflux esofagian. Persoanele care au aceste simptome ar trebui să nu fac abuz de clementine.

Și încă o informație: clementinele parțial verzi nu trebuie ocolite, deoarece ele sunt coapte și conțin aceleași elemente valoroase.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole