Cleopatra, interpretată într-un documentar Netflix de o femeie de culoare. Egiptenii au luat foc!

Publicat: 24 apr. 2023, 16:00, de Aura Bănescu, în LIFESTYLE , ? cititori
Cleopatra, interpretată într-un documentar Netflix de o femeie de culoare. Egiptenii au luat foc!

Un serial documentar care o prezintă pe regina Cleopatra ca fiind o femeie de origine africană de culoare a stârnit furie între egipteni. Regizoarea Tina Gharavi a decis să reacționeze la controversele legate de alegerea unei actrițe de culoare, în timp ce istoricii insistă că regina Cleopatra era o femeie cu pielea albă.

Egiptenii fac apel ca platforma de streaming să fie blocată în Egipt după ce a apărut trailerul serialului, în timp ce avocații și arheologii susțin că prin asocierea cu o femeie de origine africană se șterge identitatea Cleopatrei și a poveștii reale.

Aceștia au depus mai multe plângeri la diferite instituții, având în vedere că despre regina Cleopatra se cunoaște că era o femeie cu pielea deschisă la culoare și origini grecești. Un arheolog de top a insistat că Cleopatra avea „pielea deschisă, nu era neagră”.

După anunțul alegerii Adela James, unii utilizatori de internet au acuzat Netflix de „cancel culture” sau „rescrierea istoriei” . S-a creat chiar și o petiție online prin care se cere retragerea serialului de pe platformă. Această petiție are 18.000 de semnături.

Mahmoud al-Semary, un avocat egiptean, a intentat un proces împotriva gigantului streaming, acuzându-l de „fals”. El scrie: „Ceea ce arată Netflix nu este conform cu Islamul și cu valorile și principiile societății egiptene”.

Noul documentar din seria „Regine Africane” prezintă viața Cleopatrei a VII-a, regina Egiptului antic, care a fascinat istoricii și nu numai, care este interpretată în serial de tânăra actriță de culoare Adele James, iar serialul este produs de actrița Jada Smith, soția lui Will Smith.

„Nu vedem și nu auzim prea des povești despre regine de culoare, iar acest lucru a fost foarte important pentru mine, ca și pentru fiica mea și doar pentru comunitatea mea, să poată cunoaște aceste povești, pentru că sunt tone de ele!”, a declarat Jada Pinkett Smith.

Cum justifică regizoarea serialului alegerea unei Cleopatre de culoare

Prin această realizare, Tina Gharavi vrea „găsească răspunsuri despre originile Cleopatrei” pentru a „elibera strânsoarea Hollywoodului asupra imaginii ei” .

„În timpul cercetărilor mele, am înțeles că ar fi un act politic incredibil să o văd pe Cleopatra întruchipată de o actriță de culoare” continuă ea.

În argumentația ei, regizoarea revine la diferitele încarnări ale Cleopatrei de pe ecran: „Faptul că oamenii au reprezentat-o ​​atât de prost până acum – de la Theda Bara la Monica Bellucci, cu mai recent Angelina Jolie și Gal Gadot concurând pentru a o juca – m-a împins să fiu cât mai corectă posibil. Istoricii confirmă că Cleopatra semăna mai mult cu Adela James decât cu Elizabeth Taylor„, adaugă ea.

Pentru Tina Gharavi, trebuie să „discutăm relația noastră cu culoarea pielii, acest rasism interiorizat cu care Hollywood ne-a îndoctrinat”Chiar dacă nu cunoaștem culoarea pielii Cleopatrei, aceasta crede că „trebuie să înțelegem că povestea Cleopatrei este mai puțin despre ea decât despre noi”. 

„Trebuie să ne eliberăm imaginația și să recreăm cu îndrăzneală o lume în care să ne putem explora figurile istorice fără teama de a le reprezenta cu complexitate. Sunt mândră de „Regina Cleopatra” – această nouă Cleopatra – și de echipa care a proiectat-o”.

„Dacă nu-ți place, nu te uiți”

Adela James a denunțat, între timp, criticile și insultele pe care le-a suferit pe rețelele de socializare de la lansarea anunțului. „Acest tip de comportament nu va fi tolerat pe contul meu. Vei fi blocat fără ezitare. Dacă nu vă place distribuția, nu vă uitați la serial.”

Cine a fost Cleopatra, regina care a fascinat istoria

Cleopatra s-a născut în orașul egiptean Alexandria în anul 69 î.Hr. și a devenit ultima regină a unei dinastii de limbă greacă fondată de generalul lui Alexandru cel Mare, Ptolemeu.

Ea i-a succedat tatălui său, Ptolemeu al XII-lea, în 51 î.Hr. și a domnit până la moartea sa, în 30 î.Hr. Ulterior, Egiptul a căzut sub dominația romană.

Identitatea mamei Cleopatrei nu este cunoscută, iar istoricii spun că este posibil ca ea, sau orice alt strămoș de sex feminin, să fi fost o egipteancă autohtonă sau din altă parte a Africii.