Clujana va fi dărâmată. Rechinii imobiliari au pus ochii pe terenul fabricii din centrul Clujului EXCLUSIV

Publicat: 28 nov. 2022, 09:30, de Vlad Stefan Orjan, în Business , ? cititori
Clujana va fi dărâmată. Rechinii imobiliari au pus ochii pe terenul fabricii din centrul Clujului EXCLUSIV

Consiliul Județean Cluj a închis fabrica de pantofi Clujana, un simbol al României, după 111 ani de activitate. Fabrica din centrul Clujului va fi dărâmată, iar în locul ei vor „răsări” câteva blocuri.

Terenul de sub faimoasa fabrică de încălțăminte Clujana a fost scos la licitație de ANAF. Societatea comercială urmează să intre în procedura de faliment la cererea creditorului. Clădirea va fi dărâmată, iar terenul va fi folosit de investitorii imobiliari. Consiliul Județean Cluj a închis fabrica Clujana, după 111 ani de activitate, iar acum urmează procedura de faliment.

Clujana a fost o fabrică simbol a României, unde s-au fabricat, ani la rând, pantofi de foarte bună calitate. Clădirea urmează să fie dărmată, iar în schimb vor „răsări” câteva blocuri, chiar în centrul Clujului.

La mijloc sunt interese imobiliare pentru terenul fabricii Clujana

Potrivit surselor noastre, terenul va urma să fie achiziționat de un investitor imobiliar pentru a dărma clădirea și pentru a ridica blocuri, dat fiind că terenul se află chiar în „buricul” Clujului. Mai mult de atât, prețurile de începere al licitației privind terenuri CLUJANA SA sunt infime față de costul real al terenurilor din centrul Clujului. Rămâne de văzut dacă se vor înghesui investitorii imobiliari la licitație și dacă prețul de începere al licitației va rămâne același cu cel de achiziție.

Cât costă terenul pe care e fabrica Clujana

Fabrica de pantofi Clujana este construită în centrul orașului Cluj-Napoca. Potrivit datelor ANAF, vor fi scoase la vânzare două terenuri construibile, unul de 761 mp, la prețul de 197.500 de lei, exclusiv TVA, (aproximativ 38.900 de euro) și unul de 3667 mp, la valoarea de 6,85 milioane de lei, exclusiv TVA (aproximativ 1,73 milioane de euro). Prețurile sunt de chilipir, având în vedere că orașul Cluj-Napoca este cel mai scump din România, din punct de vedere al prețurilor la imobiliare.

Cine deține compania Clujana?

Acționarul majoritar este Consiliul Județean Cluj, cu o proporție de 93,44% din părțile sociale ale Clujana S.A., restul acționarilor fiind minoritari.

Totuși, Consiliul Județean Cluj nu a găsit în ultimii 30 de ani cele mai bune soluții pentru redresarea companiei, care a cunoscut inclusiv insolvența și este pe cale să intre în faliment.

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, spune că instituția pe care o conduce nu este proprietara fabricii.

„Noi nu suntem proprietarii fabricii. Am primit pe vremea acelei privatizări de la Fondul Proprietatea în custodie niște acțiuni Clujana. Nu suntem acționari majoritari, practic nu suntem proprietari, Statul în ansamblu este acționar. Practic, Statul prin Ministerul Finanțelor Publice este acționar, noi avem doar dreptul de proprietate asupra clădirilor, fabrica în sine a rămas una în regim privat, a funcționat după regulile economiei de piață”, a declarat Alin Tișe, pentru adevarul.ro.

S-a demarat procedura falimentului Clujana

Creditorul NINHO SRL a cerut instanței de judecată deschiderea procedurii de faliment a societății CLUJANA SA, urmând să aibă termen de judecată pe 13 decembrie la Tribunalul Cluj.

Clujana era cea mai mare fabrică de încălțăminte din Estul Europei

Sursă foto: ziuadecluj.ro

Fondată în 1911, Clujana a fost cea mai mare fabrică de pielărie şi încălţăminte din ţară, cu peste 11.000 de angajați și milioane de perechi de pantofi pentru piaţa românească şi export. După 1989 fabrica a fost închisă până în 1995, iar apoi a fost închisă și în perioada 1999 – 2004.

Începuturile fabricii coincid cu periplul tânărului Johann Renner, care, după ce învață tăbăcărie în Cehia, pornește în căutarea unui loc de muncă în Bavaria și Saxonia. Este angajat de maestrul Atzner Meszaros, cu a cărui fiică își întemeiază o familie.

Cei doi migrează la sfârșit de secol XIX în Transilvania, se stabilesc la Reghin, urmând ca în 1900 să își deschidă primul lor atelier la Cluj. Un an mai târziu, împreună cu familiile Farcas și Hecht, pun bazele Fabricii de Pielarie Frații Renner et Co Ltd. Aceasta va deveni cunoscută la puțin timp de la inaugurare drept cea mai mare fabrică de încălțăminte din Estul Europei, conform cluj.com.

Sursă foto: cluj.com

Continuată ca o afacere de familie, întreprinderea va fi preluată de fiul lui Johann, Gustav Renner, și va fi transformată, după primul război mondial, într-o societate pe acțiuni care vor fi vânate de întreaga elită clujeană. Tot în această perioadă fabrica se extinde, fuzionând, în 1938, cu principalul concurent – producătorul “Turul”. Astfel, povestea continuă sub un alt nume – “Uzinele Dermata”, cea mai mare fabrică de încălțăminte din România.

Sursă foto: cluj.com

În anii ’80 compania își desfășoară activitatea sub numele actual, “SC Clujana SA”, cu un număr de 11.000 de angajați și 2 secții proprii de tăbăcărie, fabrici de tălpi, de încălțăminte și articole de cauciuc.

Fără îndoială, această perioadă este de maximă dezvoltare, în care întreprinderea este cunoscută drept cea mai mare fabrică de pielărie din zona de Est a Europei.