Consiliul Județean Cluj a închis fabrica Clujana, după 111 ani de activitate

Consiliul Județean Cluj a închis fabrica Clujana, după 111 ani de activitate. Clujana a fost o fabrică simbol a României, unde s-au fabricat, ani la rând, pantofi de foarte bună calitate.

Fabrica a fost înființată în anul 1911 și se află în proprietatea Consiliului Județean Cluj, care deține 93,4412% din acțiunile Clujana.

Totuși, Consiliul Județean Cluj nu a găsit în ultimii 30 de ani cele mai bune soluții pentru redresarea companiei, care a cunoscut inclusiv insolvența și a fost pe cale să intre în faliment.

Alin Tișe susține că CJ Cluj nu este proprietarul fabricii

Sursă foto: gazetadecluj.ro

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, spune că instituția pe care o conduce nu este proprietara fabricii.

„Noi nu suntem proprietarii fabricii. Am primit pe vremea acelei privatizări de la Fondul Proprietatea în custodie niște acțiuni Clujana. Nu suntem acționari majoritari, practic nu suntem proprietari, Statul în ansamblu este acționar. Practic, Statul prin Ministerul Finanțelor Publice este acționar, noi avem doar dreptul de proprietate asupra clădirilor, fabrica în sine a rămas una în regim privat, a funcționat după regulile economiei de piață”, a declarat Alin Tișe, pentru adevarul.ro.

Clujana era cea mai mare fabrică de încălțăminte din Estul Europei

Sursă foto: ziuadecluj.ro

Fondată în 1911, Clujana a fost cea mai mare fabrică de pielărie şi încălţăminte din ţară, cu peste 11.000 de angajați și milioane de perechi de pantofi pentru piaţa românească şi export. După 1989 fabrica a fost închisă până în 1995, iar apoi a fost închisă și în perioada 1999 – 2004.

Începuturile fabricii coincid cu periplul tânărului Johann Renner, care, după ce învață tăbăcărie în Cehia, pornește în căutarea unui loc de muncă în Bavaria și Saxonia. Este angajat de maestrul Atzner Meszaros, cu a cărui fiică își întemeiază o familie.

Cei doi migrează la sfârșit de secol XIX în Transilvania, se stabilesc la Reghin, urmând ca în 1900 să își deschidă primul lor atelier la Cluj. Un an mai târziu, împreună cu familiile Farcas și Hecht, pun bazele Fabricii de Pielarie Frații Renner et Co Ltd. Aceasta va deveni cunoscută la puțin timp de la inaugurare drept cea mai mare fabrică de încălțăminte din Estul Europei, conform cluj.com.

Sursă foto: cluj.com

Continuată ca o afacere de familie, întreprinderea va fi preluată de fiul lui Johann, Gustav Renner, și va fi transformată, după primul război mondial, într-o societate pe acțiuni care vor fi vânate de întreaga elită clujeană. Tot în această perioadă fabrica se extinde, fuzionând, în 1938, cu principalul concurent – producătorul “Turul”. Astfel, povestea continuă sub un alt nume – “Uzinele Dermata”, cea mai mare fabrică de încălțăminte din România.

Sursă foto: cluj.com

În anii ’80 compania își desfășoară activitatea sub numele actual, “SC Clujana SA”, cu un număr de 11.000 de angajați și 2 secții proprii de tăbăcărie, fabrici de tălpi, de încălțăminte și articole de cauciuc.

Fără îndoială, această perioadă este de maximă dezvoltare, în care întreprinderea este cunoscută drept cea mai mare fabrică de pielărie din zona de Est a Europei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...

Hamburger cu carne de plastic la McDonald’s în București EXCLUSIV

Hamburger cu carne de plastic la McDonald’s, da ați citit bine. Ieri am avut parte de cea  mai urâtă experință pe care o puteam...