CNAS: Din 2023, cei care nu se prezintă la medicul de familie pentru serviciile medicale de prevenţie ar putea fi sancţionaţi

Publicat: 13 mai 2022, 13:45, de Magda Marincovici, în Sănătate
CNAS: Din 2023, cei care nu se prezintă la medicul de familie pentru serviciile medicale de prevenţie ar putea fi sancţionaţi

Este posibil ca, în baza noului contract-cadru din 2023, cei care nu se prezintă la medicul de familie pentru serviciile medicale de prevenţie ar putea fi sancţionaţi, a anuțat Adela Cojan, președinta Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

„Începând cu noul contract-cadru, din anul 2023, vrem să implementăm, în special, pachetele de prevenţie, care vor deveni obligatorii şi ne gândim inclusiv la elemente sancţionatorii (…) pentru cei care nu vin să îşi efectueze serviciile de prevenţie. Încercăm să responsabilizăm populaţia în legătură cu propria sănătate. Se practică în multe ţări, asociaţiile de pacienţi ne cer acest lucru, să începem să-i sancţionăm pe cei care nu se prezintă la serviciile de prevenţie. Va intra în atenţia noastră odată cu noul contract-cadru din 2023”, a anunțat președinta CNAS, la Senat, în cadrul dezbaterii „Hepatitele virale post-pandemie – drumul spre eliminare, o provocare”.

Anunțul președintei CNAS nu reprezintă o premieră. Afirmații asemănătoare au făcut și alți președinți CNAS, dar până acum nu s-a depășit stadiul bunelor intenții. Totuși, trebuie reținută obligația efectuării setului de analize medicale anuale, măsură implementată de Eugen Nicolăescu, în perioada când a deținut portofoliul de ministru al Sănătății. Din păcate, această măsură s-a dat uitării odată cu plecarea acestuia la Banca Națională.