Codul bunelor maniere la restaurant

Publicat: 16 nov. 2022, 19:05, de Puterea.ro, în Advertoriale , ? cititori
Codul bunelor maniere la restaurant

Atunci când mergi la restaurant sau în oricare alt local este normal și de bun-simţ să urmezi niște reguli de conduită, pentru a face o bună impresie și pentru a te asigura că atitudinea ta nu le provoacă disconfort însoțitorilor tăi, celorlalți clienți sau angajaților. S-au scris și cărți despre codul bunelor maniere în restaurant sau în alte locuri publice. Sunt seturi de reguli care ne ajută pe noi să învățăm, să evoluăm și să contribuim la construirea unei societăți mai civilizate.

 

În linii mari, toți știm cum ar trebui să ne comportăm într-un restaurant, însă uneori ne scapă detalii. Noi am făcut o sinteză a principalilor pași de care să ținem cont atunci când mergem la restaurant. Iată care sunt aceștia:

 

Cum intri în restaurant

 

Dacă ești însoțit și angajat într-o conversație, la intrarea în restaurant trebuie să pui discuția pe hold și să te adresezi angajatului de la intrare, cel care gestionează rezervările și așezarea la mese și care te va îndruma spre locul tău. Bărbatul intră primul în restaurant și ține ușa pentru ca femeia care-l însoțește să intre și ea. Dacă imediat după tine vin și alți clienți, ține ușa și pentru ei.

 

Ce faci când ajungi la masă

 

Femeia este cea care își alege prima locul, iar bărbatul este cel care-i trage scaunul pentru ca ea să se așeze. După consultarea meniului, bărbatul este cel care face comanda și tot el completează băuturile din pahare, în cazul în care chelnerul întârzie să apară.

 

Indiferent de felul restaurantului sau de locul mesei, asigură-te că vorbești încet și folosești un limbaj civilizat, pentru ca vecinii de la mesele alăturate să se simtă confortabil.

 

După cum știi, fumatul este interzis la interior. Țigara electronică este permisă aproape peste tot, dar dacă ai un astfel de dispozitiv, este bine să întrebi înainte dacă poți să-l folosești.

 

La plecare, bărbatul se ridică primul de la masă și îşi ajută partenera să se ridice și ea, trăgându-i scaunul.

 

Cum te îmbraci

 

Outfitul trebuie ales în funcție de tipul de restaurant la care mergi. Dacă este unul cu pretenții, elegant și sofisticat, atunci și ținuta pe care o alegi tu trebuie să fie una elegantă, pentru că în felul acesta dovedești respect față de locul în care te afli și față de cei care te însoțesc. Ținutele casual sunt potrivite pentru localuri normale, fără pretenții, în timp ce doar la fast-food-uri poți aborda o ținută sport.

 

Pe lângă ceea ce am structurat în cele 3 categorii, potrivit Reader’s Digest, în restaurant este de bun-simț să-ți lași telefonul deoparte, să aștepți ca toți cei de la masă să-și primească comanda și abia apoi începi să mănânci și să mai rămâi la masă cel mult 15 minute după ce ai terminat masa. Dacă vrei să mai rămâi în local pentru o băutură, probabil că există locuri special amenajate pentru asta. Este de la sine înțeles că atitudinea față de angajați trebuie să fie una respectuoasă și decentă.

 

Foto: Pexels