Codul Comunicațiilor a fost votat și de Senat

Legea comunicaţiilor electronice a fost votată astăzi de Senat. Proiectul de lege a fost adoptat anterior de Camera Deputaților, unde a ajuns după ce au fost eliminate mai multe prevederi declarate neconstituţionale de CCR. Senatul era cameră decizională.

Numărul senatorilor prezenți era de 106 dintre care 72 au votat pentru și 32 împotrivă. Au fost și două abțineri.

Printre articolele declarate neconstituționale se află și cea potrivit căreia furnizorii de servicii de găzduire electronică aveau obligaţia de a furniza informaţii referitoare la date de trafic, de identificare a abonaţilor sau clienţilor, modalităţi de plată şi istoricul accesărilor.

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat, ieri, că în lipsa Codului comunicaţiilor nu pot fi lansate procedurile pentru licitaţia 5G.

„Codul comunicaţiilor, ştiţi bine, a fost sesizat cu privire la neconstituţionalitatea sa la Curtea Constituţională. Curtea a publicat decizia, cred, în 10 iunie. El s-a întors în Parlament şi a trecut de prima Cameră, cred că este Camera Deputaţilor. Are şanse să treacă şi de Camera decizională. În lipsa acestui Cod al comunicaţiilor, procedurile nu pot fi lansate. ANCOM le are pregătite, m-am asigurat de acest lucru în discuţiile cu dânşii, dar nu putem să le lansăm până nu ştim exact care este cadrul de reglementare şi acesta este într-adevăr definit de acest Cod al comunicaţiilor”, a arătat el în cadrul unei conferinţe de presă.

ANCOM a anunțat că licitația 5G poate fi organizată în 3-4 luni după adoptarea legii Comunicațiilor.

Istoria proiectului de lege

Iniţial, proiectul a fost adoptat în 2 martie de Senat, în calitate de cameră decizională, şi a fost contestat la Curtea Constituţională de parlamentari ai USR, ai AUR şi de către Avocatul Poporului, pe motiv că ar fi încălcat unele drepturi şi libertăţi fundamentale, prin posibilitatea ca servicii care activează în domeniul siguranţei naţionale să solicite informaţii prin acces inclusiv la aplicaţii de tip WhatsApp, Telegram.

În 18 mai, Curtea Constituţională a decis că sunt neconstituţionale anumite dispoziţii din lege.

Deputaţii au eliminat, la reexaminare, prevederea potrivit căreia furnizorii de servicii de găzduire electronică cu resurse IP au obligaţia „să furnizeze informaţiile reţinute sau stocate referitoare la date de trafic, date de identificare a abonaţilor sau clienţilor, modalităţi de plată şi istoricul accesărilor cu momentele de timp aferente, corespunzătoare adresei IP identificate în actele de autorizare dispuse în conformitate cu Codul de procedură penală şi al Legii 51/1991 privind securitatea naţională”.

Alte prevederi eliminate se referă la faptul că, prin derogare, elementele de infrastructură fizică necesare susţinerii reţelelor de comunicaţii electronice puteau fi amplasate pe spaţiile verzi situate în intravilan, fără modificarea prealabilă a documentaţiilor de urbanism, cu condiţia ca, în cazul amplasării supraterane, suprafaţa cumulată a amprentei la sol a acestor elemente de infrastructură fizică să nu depăşească 50 de metri pătraţi şi 10% din suprafaţa totală a spaţiului verde în cadrul căruia sunt amplasate.

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole