Comisarul european pentru agricultură vine în România cu o agendă încărcată

Publicat: 10 mai 2024, 20:27, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Agricultura , ? cititori
Comisarul european pentru agricultură vine în România cu o agendă încărcată
Foto: agriland.co.uk

Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, se va deplasa în România pentru o vizită de două zile, în perioada 13-14 mai 2024. Agenda anunțată este una foarte încărcată, iar așteptările sale sunt multe.

Luni, 13 mai, comisarul se va întâlni cu prim-ministrul Marcel Ciolacu și cu ministrul Florin Barbu, după care va avea un dialog cu asociațiile fermierilor și cu reprezentanți ai Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București.

A doua zi, marți, 14 mai, comisarul Wojciechowski va vizita portul Constanța. El își va încheia deplasarea în România cu o scurtă oprire Crama Rasova și la alte proiecte realizate cu finanțare UE.

Înaintea vizitei, comisarul Wojciechowski a declarat:

„Aștept cu nerăbdare să sosesc în România pentru o vizită care va oferi o serie de oportunități importante.

În primul rând, aceasta va fi o ocazie de a participa la reuniuni constructive cu prim-ministrul Marcel Ciolacu și cu ministrul Florin Barbu, pentru a discuta cele mai recente evoluții care au un impact asupra agriculturii atât în România, cât și în UE, precum și punerea în aplicare a planului strategic PAC al României, care direcționează fonduri UE în valoare de aproximativ 15 miliarde EUR către fermierii și comunitățile rurale din România. România a devenit un producător agroalimentar important în ultimul deceniu, exporturile atingând un excedent net de 2,7 miliarde EUR în 2023. Prin urmare, este esențial să se asigure faptul că fermierii din România pot continua să producă în cantități mari și cu cele mai sustenabile metode, în beneficiul pe termen lung al economiilor regionale, al pieței UE și al securității alimentare mondiale.

În al doilea rând, vizita mea în portul Constanța va oferi o ocazie excelentă de a evalua situația actuală în ceea ce privește transportul cerealelor și al altor produse agricole din Ucraina. România a depus eforturi excepționale pentru a oferi un ajutor vital economiei Ucrainei în timpul celei mai profunde crize, facilitând cea mai mare rută alternativă de export pentru cereale și pentru alte mărfuri în afara coridorului Mării Negre. Din acest motiv, Comisia a aprobat recent o schemă de ajutor de stat a României în valoare de 126 de milioane EUR, pentru a sprijini investițiile necesare în porturile care se confruntă cu fluxuri comerciale sporite. România poate beneficia, de asemenea, de finanțare în cadrul Mecanismului pentru interconectarea Europei – componenta Transporturi, pentru a sprijini investițiile în infrastructuri noi și modernizate.

În cele din urmă, cel mai important, voi avea ocazia să mă întâlnesc personal cu fermierii din România și să le mulțumesc pentru activitatea lor vitală. Fermierii români și-au dovedit reziliența și și-au demonstrat rolul vital în sistemul alimentar al UE în repetate rânduri în acești ani dificili. Comisia Europeană este conștientă de provocările cu care s-au confruntat și a răspuns ferm, de exemplu prin consolidarea măsurilor de salvgardare pentru contracararea impactului negativ al importurilor ucrainene, prin furnizarea de sprijin de urgență în valoare de aproape 40 de milioane EUR din rezerva pentru agricultură și, cel mai recent, prin pachetul nostru de măsuri de reducere a sarcinilor administrative și de consolidare a echității în cadrul lanțului de aprovizionare. M-am întâlnit cu fermieri români la Bruxelles în mai multe rânduri în timpul mandatului meu și aștept cu interes reînnoirea conversației noastre la București, pentru a discuta despre modul în care UE îi poate sprijini în legătură cu cele mai presante provocări cu care se confruntă și cum îi poate ajuta să își valorifice la maximum oportunitățile cele mai promițătoare.”