Comisia Europeană a deblocat plăți de 37,2 milioane euro pentru România

Publicat: 25 iun. 2024, 12:34, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Finanțe , ? cititori
Comisia Europeană a deblocat plăți de 37,2 milioane euro pentru România
Sursă foto: cargo-bus.ro

Comisia Europeană a adoptat o decizie, emiţând o evaluare preliminară pozitivă pentru a ridica suspendarea plăţii de 37,2 milioane de euro către România. Aceasta survine după ce Comisia a recunoscut progresele efectuate în implementarea PNRR, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Decizia vine după suspendări anterioare, când Comisia Europeană a stabilit că anumite jaloane şi ţinte nu au fost îndeplinite în mod satisfăcător în a doua cerere de plată a României.

În cazul României, suspendarea plăţii vine în urma măsurilor de promovare a tranziţiei verzi.

Comisia Europeană a stabilit că două jaloane specifice din a doua cerere de plată a României nu au fost îndeplinite în mod satisfăcător, ceea ce a dus la reţinerea sumei de 53,4 milioane de euro. După suspendarea iniţială, România a fost încurajată să ia măsuri pe o perioadă de şase luni. Acum, Comisia Europeană a stabilit că România a luat măsuri pentru a se asigura că partea din jaloanele nerezolvate a fost finalizată corespunzător.

Mai exact, în iunie 2023, jalonul 129, legat de capacităţile de producţie de hidrogen verde, alături de jalonul 133, referitor la investiţiile în facilităţi de generare a căldurii mai puţin intensive la nivel de emisii de dioxid de carbon, au fost iniţial considerate ca neîndeplinite în mod satisfăcător. Mecanismul de suspendare a permis ţării să primească o plată parţială pentru jaloanele şi ţintele care au fost îndeplinite în mod satisfăcător, în timp ce i-a fost acordat timp suplimentar pentru îndeplinirea restului cerinţelor.

Folosind timpul suplimentar obţinut, România a implementat o serie de acţiuni efective, care au accelerat decarbonizarea industriei sale. Comisia a concluzionat că jalonul 133 este acum îndeplinit în mod satisfăcător. În consecinţă, acum a propus deblocarea sumei de 17,8 milioane de euro corespunzătoare acestui jalon.

În legătură cu jalonul 129, Executivul comunitar a notificat România că ia în considerare în continuare jalonul ca nefiind îndeplinit în mod satisfăcător, în timp ce recunoaşte progresele efectuate în finalizarea lui. Acum România are la dispoziţie două luni pentru a trimite Comisiei observaţii suplimentare, după care urmează să fie decisă plata sumei legate de jalonul 129.

 

Planul total de redresare al României, în valoare de 28,5 miliarde de euro sub formă de granturi şi de împrumuturi, cuprinde o serie de reforme şi investiţii pentru consolidarea economiei sale. Comisia a achitat până acum României peste 9,41 miliarde de euro, echivalentul a 33% din toate fondurile din planul României, în condiţiile în care au fost îndeplinite 14% din toate jaloanele şi ţintele planului.