Comisia Europeană a interzis un aditiv din supe, sosuri…, cu efect asupra ADN-ului

Aditivul alimentar E171, dioxid de titan, va fi interzis din vară în statele membre UE. Comisia Europeană a adoptat o decizie în acest sens, susținută în unanimitate de statele membre, care va intra în vigoare în vara acestui an.

Dioxidul de titan se utilizează pentru a conferi o culoare albă multor produse alimentare, de la produse coapte și paste tartinabile, până la supe și sosuri, sosuri pentru salate și suplimente alimentare.

Autoritatea europeană pentru securitatea alimentelor (EFSA) a reevaluat acest aditiv și a ajuns la concluzia, pe baza ultimelor studii științifice disponibile, că nu poate fi exclus riscul de genotoxicitate (efect asupra ADN-ului) asupra consumatorului de alimente ce conțin aditivul.

Dioxidul de titan este folosit și în unele cosmetice, vopseluri și chiar în medicamente, dar interdicția adoptată la sfârșitul săptămânii trecute de Comisia Europeană se referă doar la alimente.

Interdicția se va aplica după o perioadă de tranziție de șase luni. Cu alte cuvinte, începând din vară, acest aditiv nu ar mai trebui adăugat în produsele alimentare.

”Prin interdicția de astăzi, eliminăm un aditiv alimentar care nu mai este considerat sigur. Contez pe faptul că autoritățile statelor membre vor coopera asigurându-se că operatorii din sectorul alimentar vor înceta să utilizeze E171 în produsele alimentare”, a declarat comisara Stella Kyriakides, responsabilă cu sănătatea și siguranța alimentară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Petrecere PORNO de 8 Martie în cel mai luxos club din...

Mai multe doamne și domnișoare din lumea politică și din lumea de business a Bucureștiului au petrecut într-un club luxos alături de un bărbat...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...