Comisia Europeană blochează 869 de milioane de euro din PNRR. România va trebui să rezolve trei jaloane pentru a debloca fondurile
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/05/62361479.jpg)
Comisia Europeană a decis suspendarea unei sume considerabile din cererea de plată numărul 3 transmisă de România în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Potrivit anunțului făcut vineri, 30 mai 2025, de ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, 869 de milioane de euro au fost blocați de Comisia Europeană, fiind vizate trei jaloane esențiale ce trebuie îndeplinite pentru deblocarea integrală a fondurilor.
Decizia CE: o parte a banilor a fost totuși aprobată
Comisia Europeană a transmis în această săptămână decizia oficială privind cererea de plată nr. 3. Astfel, România a primit aprobarea pentru o tranșă de 1,279 miliarde de euro. Din această sumă, 622 de milioane de euro provin din componenta de granturi, iar restul de 657 de milioane reprezintă împrumuturi.
În paralel, însă, Executivul comunitar a decis să suspende o altă parte semnificativă a cererii: 869 de milioane de euro, dintre care 814 milioane din granturi și 55 de milioane din împrumuturi.
Termen de șase luni pentru remedierea deficiențelor
Ministrul Marcel Boloș a precizat că perioada de remediere a problemelor identificate este de șase luni, termenul fiind calculat începând cu data de 28 mai 2025. România are astfel timp până pe 28 noiembrie 2025 pentru a îndeplini jaloanele restante, în vederea deblocării fondurilor suspendate.
„Consecința adoptării acestei decizii, care are și o componentă pozitivă privind încasările la bugetul de stat, este că pentru suma suspendată termenul de șase luni curge de la 28 mai”, a explicat ministrul.
Trei jaloane sub semnul întrebării
Potrivit informațiilor prezentate de ministrul Boloș, decizia Comisiei vizează trei jaloane din PNRR care nu au fost îndeplinite:
-
Autoritatea de Monitorizare a Întreprinderilor Publice: Pentru lipsa operaționalizării acestei instituții, este suspendată suma de 330 de milioane de euro. Autoritatea ar fi trebuit să monitorizeze indicatorii de performanță ai întreprinderilor de stat.
-
Reforma guvernanței corporative în sectorul energetic: Comisia a penalizat nerespectarea cerinței legate de numirea unor administratori profesioniști în companiile din subordinea Ministerului Energiei. În prezent, 43 de administratori au fost revocați, iar lipsa conformării cu jalonul a dus la suspendarea a 227 de milioane de euro.
-
Pensiile speciale – jalonul 215: Reforma pensiilor speciale este parțial neîndeplinită, motiv pentru care CE a decis suspendarea a 231 de milioane de euro. Este vorba despre unul dintre cele mai sensibile puncte de reformă asumate de România prin PNRR.
Contextul general al sancțiunilor
România a depus până acum trei cereri de plată în cadrul PNRR, în valoare totală de miliarde de euro, cu scopul de a finanța reforme și investiții esențiale pentru modernizarea statului și relansarea economiei. Suspendarea acestor fonduri ar putea afecta direct proiecte din domenii-cheie precum energie, administrație publică și politici sociale.
Guvernul este astfel pus în fața unei presiuni crescânde pentru a corecta deficiențele semnalate de Comisia Europeană, într-un termen limitat. Nerespectarea acestui calendar ar putea duce la pierderea definitivă a fondurilor suspendate.