Comisia Europeană cere aprobarea fără întârziere a aderării României la Schengen

Comisia Europeană arată că România, Bulgaria și Croația sunt pregătite să adere la Schengen și a cerut Consiliului Europei să ia deciziile necesare pentru a permite aderarea celor trei țări.

„Bulgaria, România şi Croaţia sunt pregătite să adere (la spaţiul Schengen – n.r.). Iar UE este pregătită să le primească”, a declarat miercuri comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, într-o conferinţă de presă la Bruxelles.

„Este momentul să spunem ‘Bine aţi venit’. Cele trei ţări merită să devină pe deplin membre Aşteptarea a fost prea mare”, a mai spus ea, care a precizat că acum Consiliul trebuie să ia o decizie.

„România are un management al frontierelor de înaltă calitate şi puternic, inclusiv o supraveghere a frontierelor şi controale sistematice ale frontierelor, precum şi cooperarea poliţienească internaţională. Lupta împotriva migraţiei ilegale şi a traficului de persoane sunt două priorităţi în care România este activă. Sistemul de Informaţii Schengen este bine stabilit. În ceea ce priveşte respectarea drepturilor fundamentale, România dispune de structuri eficiente pentru a garanta accesul la protecţie internaţională, cu respectarea principiului nereturnării”, se arată în comunicarea Comisiei Europene.

Adina Vălean: Un raport extrem de pozitiv

„Este un raport extrem de pozitiv şi vorbeşte în termeni foarte elogioşi despre nivelul de pregătire şi contribuţia pe care România, dar şi celelalte două state, Bulgaria şi Croaţia, o pot aduce Spaţiului Schengen. Este poate cel mai bun limbaj pe care l-am văzut vreodată”, a declarat la rândul său comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, într-o întâlnire cu jurnalişti români la Bruxelles.

„Noi am ilustrat din partea Comunităţii de Transport, într-un limbaj foarte clar, că tot ceea ce înseamnă transport şi trecere printr-o frontieră Schengen înseamnă pierderi mari pentru economia europeană, şi am adus şi acest argument suplimentar pentru a sprijini o decizie într-un sens pozitiv” în cadrul Consiliului, a adăugat ea.

„E greu de previzionat (ce se va întâmpla în cadrul Consiliului – n.r.), pentru că e pur şi simplu un joc politic. Eu am observat că există argumente pur şi simplu obiective. Vorbim de bani pentru economia europeană. Foarte mulţi care sunt pierduţi, nu numai de ţările acestea, ci de tot spaţiul economic european. Atunci, nu e numai interesul nostru (al României – n.r.), e interesul tuturor – şi al pieţei comune, şi al arhitecturii de securitate – să intrăm. Cel puţin acesta este mesajul pe care îl aud permanent la Bruxelles. Depăşeşte interesul şi pledge-ul nostru. Deja pare a fi un lucru de interes comun pentru spaţiul european. Să sperăm să această formă de presiune a argumentelor va fi de data asta câştigătoare şi va depăşi reticenţa (Olandei – n.r.)”, a mai spus Vălean.

Corina Crețu: Sunt șanse să se voteze până la finalul anului

Și europarlamentarul Corina Creţu a salutat decizia adoptată de Colegiul Comisarilor privind aderarea României la Schengen, arătând că acum există şanse reale ca, până la finalul anului, Consiliul Uniunii Europene să voteze intrarea României în spaţiul de liberă circulaţie.

„Apreciez decizia adoptată, azi, de Colegiul Comisarilor privind aderarea României la Schengen. Este un semnal important din partea Comisiei Europene şi o speranţă că această temă va figura pe agenda reuniunii miniştrilor de interne ai Uniunii Europene. Primirea României în zona de liberă circulaţie a Europei este o şansă majoră, care trebuie folosită la potenţialul său maxim. Avem acum şanse reale ca, până la finalul anului, Consiliul Uniunii Europene, format din şefii de stat şi de guvern ai statelor membre, să voteze intrarea României în spaţiul Schengen”, a arătat Corina Creţu, fost comisar european pentru Dezvoltare regională, pe Facebook.

Parlamentarul european a arătat că, printr-o decizie favorabilă a Consiliului, România s-ar alătura celorlalte state membre care permit trecerea graniţelor fără prezentare actelor de identitate şi fără opriri pentru control.

„Beneficiile ar fi, aşadar, incontestabile – atât pentru turism, cât şi pentru comerţ, IMM-uri sau transporturi etc.”, a subliniat Corina Creţu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...
Austria este una dintre țările care se opune ca România să adere la spațiul Schngen SURSA FOTO: https://www.schengenvisainfo.com/

Ce a cerut Austria ca România să intre în Spațiul Schengen

Refuzul categoric al Austriei de a intra România în Spațiul Schengen ascunde o mulțime de interese economice și financiare uriașe. Potrivit informațiilor noastre provenite din...