Comisia Europeană: Încrederea în economia zonei euro, la cel mai redus nivel din ultimele 18 luni

Încrederea în economia zonei euro a scăzut peste estimări în august, atingând cel mai redus nivel din ultimele 18 luni, în urma diminuării încrederii în industrie şi servicii, deşi a crescut optimismul în rândul consumatorilor, dar şi în sectoarele retail şi construcţii, transmite Reuters.

Potrivit datelor publicate marţi de Comisia Europeană, indicele sentimentului economic (ESI) a scăzut la 97,6 puncte în august, de la 98,9 puncte în iulie. Cifra comunicată de Executivul comunitar diferă de estimările analiştilor, care se aşteptau la un declin de până la 98 de puncte.
Indicele este acum la cel mai redus nivel din februarie 2021 şi rămâne sub nivelul mediu pe termen lung. În august a fost a treia lună de declin consecutiv.

În industrie, încrederea a scăzut la 1,2 puncte în august, de la 3,4 puncte în iulie, în timp ce încrederea în sectorul serviciilor, responsabil pentru două treimi din PIB-ul zonei euro, a scăzut la 8,7 puncte, de la 10,4 puncte.

Luna aceasta, indicele privind încrederea consumatorilor s-a situat la minus 24,9 puncte, o îmbunătăţire faţă de minus 27 puncte luna precedentă.

De asemenea, indicele privind aşteptările inflaţioniste în industrie a scăzut la 43,7 puncte în august, de la 45,3 puncte în iulie, continuând tendinţa descrescătoare de la nivelul de vârf de 59,3 puncte în aprilie.

În plus, consumatorii se aşteaptă ca în următoarele 12 luni presiunile inflaţioniste să scadă. În august, indicele privind aşteptările inflaţioniste a coborât la 36,8 puncte, de la 42,7 puncte luna precedentă, mult sub nivelul record de 62,8 puncte din martie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole