Comisia Europeană solicită României să transpună integral Directiva privind distribuţia transfrontalieră a fondurilor

Comisia Europeană a trimis, vineri, aviz motivat Italiei şi României pentru că aceste ţări nu au transpus integral Directiva 2019/1160/UE, care modifică Directiva de coordonare a actelor cu putere de lege şi a actelor administrative privind organismele de plasament colectiv în valori mobiliare şi Directiva privind administratorii fondurilor de investiţii alternative în ceea ce priveşte distribuţia transfrontalieră a organismelor de plasament colectiv.

Potrivit Executivului comunitar, autorităţile române au recunoscut că nu s-a realizat transpunerea integrală.

Directiva privind distribuţia transfrontalieră a fondurilor vizează eliminarea barierelor de reglementare din calea distribuţiei fondurilor de plasament colectiv, care este unul dintre obiectivele uniunii pieţelor de capital. Aceste norme vizează sporirea transparenţei şi asigurarea accesului unic la informaţiile privind normele naţionale referitoare la cerinţele de comercializare, la taxele de reglementare şi la taxele percepute de autorităţile naţionale competente. Directiva permite şi o ieşire mai simplă de pe piaţa-gazdă (retragerea notificării) şi permite societăţilor de administrare să aleagă modalităţi mai flexibile şi mai ieftine de comunicare şi furnizare a serviciilor administrative către investitorii de retail din alte state membre.

Italia şi România au la dispoziţie două luni pentru a răspunde şi, respectiv, pentru a lua măsurile necesare. În caz contrar, Comisia poate decide să sesizeze Curtea de Justiţie a Uniunii Europene cu privire la acest caz.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...