Companiile de audit Deloitte, KPMG, PwC și Ernst & Young pleacă din Rusia

Publicat: 08 mart. 2022, 19:45, de Puterea.ro, în Business
Companiile de audit Deloitte, KPMG, PwC și Ernst & Young pleacă din Rusia
Sursa foto: Pixabay.com

Big Four, format din cele mai mari companii din domeniul auditului, respectiv PricewaterhouseCoopers, KPMG, Ernst & Young și Deloitte, au anunțat retragerea din Rusia. În urma lor vor rămâne aproape 16.000 de șomeri, unii dintre cei mai buni consultanți și auditori din Europa.

Primele companii din audit și contabilitate care și-au anunțat retragerea din Rusia au fost PricewaterhouseCoopers (PwC) și KPMG. A doua zi au făcut anunțul și Ernst & Young (EY) și Deloitte, informează Business Insider.

 „Ca urmare a invaziei Ucrainei de către guvernul rus, am decis că, în aceste circumstanțe, PwC nu ar trebui să mai aibă o firmă membră în Rusia și, în consecință, PwC Rusia va părăsi rețeaua”, se arată în declarația PwC. În Rusia, PwC are aproximativ 3.700 de angajați în 11 orașe. Printre clienții PwC din Rusia se numărau Gazprom sau Sherbank.

La rândul lor, KPMG, a declarat într-un comunicat că firmele sale din Rusia și Belarus, unde lucrau peste 4.500 de angajați, vor părăsi rețeaua KPMG. Compania a declarat pentru Financial Times că acest lucru va fi finalizat în câteva zile.

EY a declarat luni că-și restructurează reprezentanța din Rusia, care are peste 4.700 de angajați, pentru a o separa de rețeaua globală a EY. Acesta a adăugat că EY va înceta să deservească clienții guvernului rus, întreprinderile de stat și entitățile și oamenii sancționați.

EY a spus că oferă sprijin financiar, ajutor pentru relocare, transport și servicii de imigrare pentru aproximativ 700 de colegi din Ucraina și Europa de Est.

La rândul lor, Deloitte și-a anunțat exit-ul din Rusia. „Săptămâna trecută, Deloitte a anunțat că-și revizuiește afacerile în Rusia. Ne vom separa practica din Rusia și Belarus de rețeaua globală de firme membre. Deloitte nu va mai opera în Rusia și Belarus”, au declarat, într-o conferință de presă, reprezentanții Deloitte.

Totodată, compania McKinsey & Company a declarat joi că birourile sale din Rusia vor rămâne deschise, dar că nu va prelua noi clienți și că va opri munca existentă atât cu entitățile guvernamentale, cât și cu cele de stat.

„După încheierea angajamentelor noastre rămase în Rusia, toate serviciile pentru clienții din țară vor fi suspendate”, se arată într-un comunicat al companiei, citat de Business Insider.

Și Accenture, o altă companie multinațională din segmentul de audit, a declarat joi că-și întrerupe activitatea în Rusia, unde are 2.300 de colegi, în timp ce Boston Consulting Group a declarat vineri că suspendă activitatea cu clienții ruși, dar că biroul său din Moscova este încă deschis.