UPDATE Concurent-surpriză pentru Iulian Dascălu în afacerea de la Romexpo

Publicat: 04 sept. 2020, 10:54, de Robert Stan, în Business , ? cititori
UPDATE Concurent-surpriză pentru Iulian Dascălu în afacerea de la Romexpo
Proiect Romexpo CCIR Iulius 2

Un mare dezvoltator imobiliar a anunțat că este dispus să participe la o licitație publică pentru terenul de la Romexpo.

Puterea.ro scris ieri că deputații au adoptat proiectul care prevede transmiterea terenurilor Romexpo, cu titlul gratuit, CCIR astfel încât megaproiectul de aproape 3 miliarde de euro al lui Iulian Dascălu a primit undă verde.

În acest context, grupul NEPI Rockcastle a anunțat neașteptat că „își exprimă interesul de a oferi un preț statului român pentru terenul de la Romexpo sau pentru drepturile pentru dezvoltare imobiliară.

Conform oficialilor NEPI, nu este nevoie ca terenul să fie transferat gratuit către o entitate privată pentru ca aceasta din urmă să dezvolte un proiect comercial.

Ca urmare, NEPI Rockcastle „își manifestă interesul de a participa la o licitație publică de selecție a investitorului pentru dezvoltarea proiectului”.

Compania NEPI Rockcastle investește de mai bine de 13 ani în România și are un portofoliu de peste 20 de proiecte imobiliare complexe dezvoltate în toată țara, estimate la o valoare de circa 2 miliarde de euro. Acesta este unul dintre principalele grupuri de investiții și dezvoltare imobiliară din Europa Centrală și de Est, fiind prezent în România, Polonia, Slovacia, Croația, Bulgaria, Ungaria, Republica Cehă, Serbia și Lituania.

CCIR nu acceptă concurenți

Ca urmare a anunțului NEPI că este gata să liciteze pentru achiziționarea sau utilizarea celor 49 de hectare de la Romexpo, Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a revenit asupra subiectului menționând că toate clădirile, pavilioanele, construcțiile anexe și platformele aferente complexului expozițional Romexpo se află în patrimoniul privat al Romexpo S.A, societate al cărei acționar majoritar este CCIR, cu o participație de 91,26%.

Oficialii CCIR consideră că anunțul NEPI nu poate avea alt scop decât acela de a produce și mai multă confuzie în spațiul public privind situația juridică a terenului. Mai mult, ei menționează că nu se poate oferi ceva pentru un teren care ar trebui să fie liber de sarcini, potrivit legii.

Pentru a își susține poziția, cei de la CCIR notează că terenul se află în administrarea instituției încă din 1972, acesta fiind momentul în care, prin Decizia nr. 1146/1972 a Biroului Permanent al Comitetului Executiv al Consiliului Popular al Municipiului Bucureşti, în temeiul Decretului nr. 409/1955 și a Dispoziției Consiliului de Miniștri nr. 92/1961, Statul Român a decis acest lucru.

Potrivit legii de la acea vreme, CCIR era sigura instituție din România care asigura, încă din 1961, activitatea de târguri și expoziții. Întreprinderea de Târguri și Expoziții (I.T.E.), actuala Romexpo, a fost înființată tot în anul 1972. Începând cu anul 2004, terenul, aflat în proprietatea privată a statului, a ieșit din administrarea CCIR, aceasta rămânând numai cu dreptul de folosință gratuită, pentru o perioadă de 49 de an.

O afacere de 2,87 miliarde euro

Miza trecerii terenurilor în proprietatea CCIR este cât se poate de mare. Asta pentru că, pe terenurile de la centrul expozițional Romexpo este pregătit deja un proiect prezentat de CCIR la începutul lui iunie.

Proiect Romexpo CCIR Iulius

Conform CCIR, proiectul în care este asociată firma Iulius, controlată de Iulian Dascălu, este bazat pe un „concept mixed – use unic, care îmbină atracții artistice, culturale și sociale cu funcțiuni de susținere antreprenorială, proiectul presupune transformarea centrului expozițional Romexpo într-un catalizator economic cu beneficii majore pentru comunitate”.

Materializarea spectaculosului proiect va transforma Romexpo în „singurul centru expozițional din Europa care va fi complet integrat într-un proiect cu funcțiuni mixte, contribuind la potențialul de evoluție sustenabilă și durabilă a Capitalei”.

Conform președintelui CCIR, Mihai Daraban, investiția totală este estimată la peste 2,87 miliarde de euro și va fi realizată etapizat.

Citește și: