Condițiile în care fermierii pot cere suspendarea creditelor până la finalul anului

Publicat: 26 ian. 2024, 07:14, de Viorela Pitulice, în Agricultura , ? cititori
Condițiile în care fermierii pot cere suspendarea creditelor până la finalul anului

Fermierii afectați de secetă, în 2023, pot cere suspendarea creditelor până la finalul anului, potrivit unui act normativ aprobat de Guvern.

 În data de 25 ianuarie, Guvernul a aprobat Ordonanța de Urgență pentru stabilirea unor măsuri de sprijin cu caracter temporar, destinate producătorilor agricoli în scopul gestionării efectelor fenomenului de secetă pedologică din anul 2023 și ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

Actul normativ stabilește unele măsuri de sprijin cu caracter temporar, destinate producătorilor agricoli în scopul gestionării efectelor fenomenului de secetă pedologică din anul 2023.

Noua OUG are în vedere recunoașterea secetei pedologice din anul 2023 ca fiind fenomen meteorologic nefavorabil asimilat unei calamități naturale în agricultură, precum și un moratoriu în contractele de credit sau leasing ale producătorilor agricoli pentru o perioadă de până la 31 decembrie 2024.

Se propune astfel amânarea plății unor obligații contractuale ale debitorilor, respectiv ale producătorilor agricoli afectați de seceta pedologică, care pot solicita creditorilor suspendarea obligației de plată a creanțelor restante acumulate, precum și a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi și comisioane, acordate debitorilor.

De prevederile acestei OUG vor beneficia producătorii agricoli care au încheiat contracte de credit, respectiv leasing cu instituții de credit sau instituții financiare nebancare și pentru care creditorul nu a declarat scadența anticipată, anterior intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.

Suspendarea creditelor până la finalul anului, cel puțin, se află pe lista revendicărilor fermierilor care protestează în aceste zile.