Conducerea MAI a solicitat mobilizare maximă pentru ziua alegerilor: Orice sesizare va fi tratată cu celeritate

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne(MAI), Monica Dajbog, a declarat, vineri, că pe timpul campaniei electorale au fost constatate 327 de contravenții și au fost aplicate 167 de amenzi în valoare de peste 114 de mii de lei, precum și 160 de avertismente scrise.

Totodată, conform sursei citate, sunt în cercetare 250 de infracțiuni care au legătură cu procesul electoral.

„Mulțumim cetățenilor și competitorilor electorali care au înțeles să respecte prevederile legale pe tot parcursul campaniei electorale”, a spus Dajbog.

De asemenea, conform purtătorului de cuvânt al instituției, conducerea MAI a solicitat mobilizare maximă pentru ziua alegerilor locale și a luat măsuri suplimentare în vederea asigurării unui proces electoral în deplină legalitate.

„Orice sesizare va fi tratată cu celeritate și seriozitate iar efectivele MAI vor manifesta toleranță zero în cazurile de încălcare a legii indiferent de opțiunile politice ale persoanelor implicate”, a mai spus Dajbog.

Din dispoziția conducerii MAI, începând de astăzi și până luni, echipe de ofițeri cu experiență din cadrul Aparatului Central al MAI și din cadrul IGPR, IGJR și IGPF se vor afla în teritoriu pentru a monitoriza activitatea structurilor teritoriale și pentru a acorda sprijin și îndrumare acestora.

De asemenea, echipe mixte de verificare, formate din reprezentanți ai Corpului de Control al Ministrului, respectiv personal desemnat din cadrul structurilor de control ale IGPR, IGJR și IGPF sunt pregătite să verifice cu celeritate sesizările cu privire la activitatea personalul MAI, inclusiv din cadrul instituțiilor prefectului.

O altă măsură dispusă pentru desfășurarea în condiții de legalitatea a votului privește eliberarea cărților de identitate.

Astfel, pentru soluționarea cu operativitate a cererilor privind eliberarea cărților de identitate, Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date din cadrul MAI a recomandat serviciilor publice comunitare locale de evidenţă a persoanelor să asigure program cu publicul sâmbătă între orele 08.00 și 16.00 și duminică între orele 07.00 și 21.0

„Recomandăm cetățenilor să acceseze site-ul serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor, de la locul de domiciliu sau reședință pentru a verifica programul de lucru al serviciului respectiv”, a mai spus Dajbog.

La aceste alegeri pot vota cetăţenii români care au împlinit vârsta de 18 ani, inclusiv cei care împlinesc această vârstă în ziua alegerilor. Nu pot vota persoanele puse sub interdicție sau cărora le-a fost interzisă exercitarea dreptului de a alege prin hotărâre judecătorească definitivă.

La alegerile de duminică mai pot vota cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene, altele decât România, care au domiciliul sau reşedinţa în țara noastră.

Dreptul de vot se exercită numai în comuna, orașul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care alegătorul își are domiciliul sau reședința.
Alegătorii votează numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea de domiciliu sau reședință.

Cetățenii români pot vota în baza unuia dintre următoarele acte: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic. Elevii din şcolile militare pot vota în baza carnetului de serviciu militar.

Cetățenii Uniunii Europene pot vota în baza oricărui document valabil care le atestă identitatea.

Măsuri pentru combaterea și limitarea infecțiilor cu Covid-19 în ziua alegerilor

Conform MAI, pentru ziua votului au fost dispuse de către autoritățile competente o serie de măsuri speciale de protecție în contextul pandemiei de COVID – 19!

Conform regulilor de protecție sanitară, se vor stabili circuite separate de intrare şi de ieşire în sediul secţiei de votare şi în localul de vot, dacă spațiile destinate secțiilor de vot permit acest lucru.

Accesul în localul de vot se va face eşalonat, astfel încât în sala unde se votează să nu fie prezenţi, în acelaşi timp, mai mult de 5 alegători şi să se respecte distanţarea de minimum 1 metru între persoane.

Preşedintele biroului electoral al secţiei de votare sau locţiitorul acestuia, după caz, se va asigura că numărul total al persoanelor care sunt prezente în acelaşi timp în localul de vot, exceptând alegătorii, nu va fi mai mare de 15.

Alegătorii sunt obligaţi să îşi dezinfecteze mâinile la intrarea în sediul secţiei de votare şi localul de vot, dar și la ieșire. În fiecare secție vor fi puse la dispoziție flacoane cu dezinfectant.

De asemenea, la intrarea în secție, alegătorilor li se va măsura temperatura.

În cazul în care un alegător este febril sau prezintă simptome respiratorii evidente se va organiza accesul prioritizat al acestuia în localul de vot și se vor lua măsuri pentru ca acesta să petreacă cât mai puțin timp în interiorul secției. După finalizarea procedurilor de votare, alegătorul va fi condus în afara sediului secției de votare, iar cabina de vot va fi dezinfectată.

Toți participanții la procesul electoral trebuie să poarte masca de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, pe toată perioada în care se află în sediul secţiei de votare şi în localul de vot.

În interiorul secției de vot, se va evita contactul fizic cu membrii biroului electoral și cu operatorul de calculator.

Pentru preluarea datelor de identificare în Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal, alegătorul va fi instruit cu privire la modul de poziționare a actului de identitate sau a documentului de identitate în suportul terminalului informatic.

Dacă acest lucru nu este posibil, această procedură va fi realizată de operatorul de calculator, care ulterior își va dezinfecta mâinile.

În vederea identificării, alegătorul își va îndepărta masca pentru scurt timp, păstrând o distanță de minimum un metru și jumătate față de operatorul de calculator.

Buletinele de vot, ştampila cu menţiunea „VOTAT“ şi pixurile ce vor fi utilizate de către alegători pentru semnare în lista electorală trebuie dispuse astfel încât alegătorul să le poată prelua singur, fără a avea contact direct cu membrii biroului electoral al secţiei de votare.

După exercitarea dreptului de vot, alegătorul își va aplica singur, la indicația și sub supravegherea membrilor biroului electoral al secţiei de votare, timbrul autocolant ori ştampila cu menţiunea „VOTAT”, după caz, pe actul de identitate sau pe documentul de identitate.

Amendă maximă de 2.500 de lei celor care nu respectă măsurile de protecție sanitară stabilite pentru ziua votului

Regulile de protecție sanitară trebuie respectate și în cazul exercitării dreptului la vot prin intermediul urnei speciale.

Persoanele care nu respectă măsurile de protecție sanitară stabilite pentru ziua votului pot primi amendă cuprinsă între 500 și 2.500 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este candidatul AUR la șefia Consiliului Județean Maramureș

În deplasările sale prin țară, liderul AUR George Simion urmărește și identificarea unor candidați pentru alegerile locale, atât la primării, dar și la consiliile...
Justiție CCR

Surpriză: Cine sunt judecătorii pensionari respinși de CSM la examenul de...

Mai mulți magistrați pensionari s-au prezentat în urmă cu câteva zile la CSM la examenul de reîncadrare în sistem, însă nu a fost cu...