Conf. dr. Florin Baltă: Deficitul de vitamina D și complicațiile oculare în cazul persoanelor suferinde de diabet

Peste 80% din populație suferă de un deficit de vitamina D, ceea ce este foarte important mai ales în cazul pacienților cu diabet, deoarce duce la scăderea glicemiei, avertizează conf. dr. Florin Baltă, medic primar oftalmolog. Specialistul avertizează că la nivelul arterelor retiniene sunt modificări înainte de apariția vreunui semn de diabet.

”Eu încerc să spun, de exemplu, că nu doar la 80% dintre oameni există un deficit de vitamina D şi că e importantă compensarea deficitului la toţi oamenii, dar mai ales la pacienţii cu diabet, unde am văzut un efect de îmbunătăţire a parametrilor, de scădere a glicemiei (…) Din punctul meu de vedere, acest lucru trebuie răspândit”, a declarat conf. dr. Florian Baltă, citat de Agerpres.

Specialistul s-a referit și la ”complicațiile oculare ale diabetului”, în cadrul Conferinţei Naţionale „Interdisciplinaritate şi cercetare în diabet, nutriţie şi boli metabolice”, organizată de Asociaţia Medicală Română şi Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş, sub egida Academiei de Ştiinţe Medicale şi a Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

”Am folosit un aparat cu care putem vizualiza arterele retiniene şi să măsurăm exact parametrii vaselor. Şi am constatat că există modificări la nivelul acestor vase, înainte să apară vreun semn de diabet, la fundul de ochi. (…) De fapt, realitatea peretelui vascular se modifică şi noi putem să spunem celorlalte specialităţi şi medicului specialist diabetolog că acest medicament poate să ajute”, explică dr. Baltă, autorul lucrării ”Practica patologiei maculare în imagini”, premieră absolută în literatura de specialitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Judecător unic în România: S-a pensionat a doua zi după ce...

Mişcare interesantă în Justiţia română, care devoalează interesele din dosarele cu miză. Judecătorul Nicolae Comaromi (FOTO) de la Tribunalul Timiş”, pensionat pe 22 decembrie...

Scandal la Brăila: Primăria acuzată de fraudă cu fonduri europene în...

Primăria Brăila se află în centrul unui scandal major după ce a fost acuzată că a folosit Festivalul Peștelui, un eveniment finanțat din fonduri...