Congresul PSD pentru desemnarea candidatului la alegerile prezidențiale ar putea avea loc în 22 august

Publicat: 06 iul. 2024, 18:26, de Vlad Stefan Orjan, în POLITICĂ , ? cititori
Congresul PSD pentru desemnarea candidatului la alegerile prezidențiale ar putea avea loc în 22 august

Congresul Partidului Social Democrat (PSD), în care se va stabili candidatul pentru alegerile prezidențiale, ar putea avea loc pe 22 august. Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat sâmbătă că mandatul său și al întregii conduceri a partidului expiră în 24 august, motiv pentru care sunt necesare noi alegeri cât mai curând.

„Eu urmează să fac împreună cu colegii mei din Biroul Permanent al PSD un calendar. Cu certitudine vom începe cu Consiliul Politic Naţional, unde vom stabili regulile pentru candidații atât la partid cât și pentru funcția de președinte, deoarece mandatul meu și al colegilor expiră pe 24 august. Conform Legii partidelor, trebuie să avem alegeri, astfel încât viitorul președinte să poată legal semna documentele ca președinte al partidului”, a precizat Marcel Ciolacu la Palatul Parlamentului, conform Agerpres.ro.

În cadrul acestor ședințe se va decide data congresului, modul în care se va candida la șefia partidului, cum se fac înscrierile și care sunt regulile, inclusiv dacă este nevoie de susținere sau dacă partidul acceptă un candidat independent pentru funcția de președinte al României.

Secretarul general al PSD, Paul Stănescu, a anunțat vineri că cel mai târziu la începutul săptămânii viitoare va fi stabilit un Consiliu Politic Național și va fi hotărâtă data Congresului social-democraților, cel mai probabil la finalul lunii august.

„Există posibilitatea să fie și un candidat independent stabilit de PSD. Lucrurile stau așa. Hai să clarificăm toată situația asta. Probabil că în weekendul ăsta sau la începutul săptămânii viitoare vom stabili un Consiliu Politic Național și vom hotărî o dată a Congresului. La Congres are voie să participe toată lumea. Congresul va avea două componente: una de alegere a conducerii partidului și una de stabilire a candidatului la Președinția României. Dar nu fac scenarii eu. Vorbim de lucruri concrete. Deci avem două lucruri: Consiliul Politic Național și Congres. La Congres poate să candideze oricine și la conducerea partidului și să fie și candidat. Și din afara partidului, dacă e susținut”, a declarat Paul Stănescu vineri.