Consiliul Concurenței analizează o preluare cheie în sectorul bancar

Publicat: 02 apr. 2024, 20:15, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Business , ? cititori
Consiliul Concurenței analizează o preluare cheie în sectorul bancar

Consiliul Concurenței a anunțat  marți că analizează tranzacția prin care Banca Transilvania intenționează să preia companiile OTP Bank România. Tranzacția se ridică la 347,5 milioane de euro.

Prin achiziție, BT vrea să preia OTP Bank România S.A., OTP Leasing România IFN S.A., OTP Asset Management România S.A.I. S.A., OTP Factoring S.R.L., subsidiarele OTP Consulting România S.R.L, OTP Advisors S.R.L., precum și Fundația OTP Bank România.

Banca Transilvania S.A. este principala companie a Grupului Financiar Banca Transilvania.

În luna februarie a acestui an, BT și OTP Bank au anunțat că au ajuns la un acord pentru tranzacție.

Prețul de vânzare este de 347,5 milioane EUR, care este mai mic decât valoarea activului net al filialelor care urmează să fie vândute, recunoscută în conturile consolidate. În consecință, tranzacția a avut ca rezultat un impact negativ asupra contului de profit și pierdere de 59,5 miliarde HUF (după impozitare) la nivel consolidat, care a fost deja înregistrat în trimestrul IV 2023.

„Închiderea financiară a tranzacției este așteptată în 2024, sub rezerva aprobărilor de reglementare necesare”, arată un anunț al OTP Bank.

Prin această tranzacție, OTP Bank va ieși de pe piața din România.

OTP Bank România are 2,64% cotă de piață în funcție de active, aproape 420.000 de clienți persoane fizice, peste 22.000 de clienți Corporate și IMM, 1.800 de angajați și 96 de sucursale.

Banca Transilvania are 20% cotă de piață, peste 4 milioane de clienți, aproximativ 10.000 de angajați, soluții de banking online de ultimă generație și o rețea puternică de agenții la nivel național.

Este un lucru evident deja că Banca Transilvania, care este lider în topul băncilor din România, în funcție de active, se va detașa complet de celelalte bănci din piață dacă va prelua OTP Bank România.

Ca urmare a tranzacției, Banca Transilvania va avea o cotă de piață estimate la 22,55%, iar activele băncii vor crește la 170 miliarde după preluarea OTP Bank România.