Consiliul Concurenței nu vede cartelul asiguratorilor: „Hoția RCA blochează România!”

Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (C.O.T.A.R.) alături de A.P.T.E. și A.P.U.L.U.M. trage un semnal de alarmă înainte de declanșarea mișcărilor de protest ale transportatorilor, „pentru bătaia de joc de pe piața polițelor RCA”.

Companiile de asigurări au o explicație halucinantă pentru creșterea nejustificată a costurilor polițelor RCA: „pentru că s-a scumpit energia”; prețurile și practicile sunt aceleași la toate companiile, dar Consiliul Concurenței nu vede că asiguratorii au format cartel.

„După Astra, Carpatica și Centrasig, a dat faliment și City Insurance, așa cum noi am anunțat, în ultimii trei ani. Dar acum ne confruntăm cu aceleași probleme și întârzieri de plată a despăgubirilor, la prețuri de trei ori mai mari. Creșterea prețurilor la  energie nu justifică în niciun fel scumpirea polițelor de asigurare, însă această scumpire contribuie la scăderea nivelului de trai în România, pentru că asta își doresc societățile de asigurări care vând polițe RCA. Prețul energiei electrice și a gazelor naturale au atins valori istorice exorbitante pentru o țară săracă, supraîndatorată și aflată în plină criză sanitară, politică și economică. Alături de energie electrică și gaze naturale, în România a apărut un nou produs de lux: polițele RCA”, transmit COTAR, APULUM și APTE.

Instituțiile românești, conduse de oameni numiți politici, nu se implică în rezolvarea problemelor reale ale economiei și ale societății românești. În loc să protejeze cetățenii acestei țări, s-au transformat în susținătoare (prin neimplicare) ale celor care astăzi jupoaie un popor abandonat, dar a cărui răbdare se apropie de final. COTAR atrage atenția asupra a 3 situații aberante de pe piața polițelor RCA:

1. Creșterea prețului RCA cu peste 250% în ultimele luni;

2. Aberația modului de calcul al prețului RCA: polița valabilă pe 6 luni este mai scumpă decât polița pe 12 luni, la aceeași companie de asigurări;

3. Daunele RCA achitate de către majoritatea firmelor de asigurări sunt achitate exact ca la City Insurance (doar 30% din valoarea despăgubirii, deloc sau cu întârziere).

Cum este posibil ca prețul unei polițe RCA pentru o perioadă de 6 luni să coste mai mult decât prețul RCA pentru o perioadă de 12 luni, la aceeași firmă de asigurări? De exemplu, tariful RCA pentru 6 luni este 1.611 lei, iar pentru 12 luni este 1.328 de lei? Vorbim de un asigurat cu clasa MAXIMĂ de BONS – B8! Cum este posibil ca același risc asigurat să fie mai mic pentru 12 luni decât pentru 6 luni? Matematica și bunul simt ne arată că acest lucru nu este posibil dacă vorbim despre calcule fundamentate. Dacă vorbim despre calcule ale prețului RCA făcute din pix, înseamnă că nu mai există nicio protecție acordată cetățeanului român!

„Cu toate că prețul RCA s-a dublat, triplat și nu numai pentru transportatori, ci pentru toți cei peste 8,5 milioane de plătitori de polițe obligatorii RCA, pe fondul falimentului CITY și, culmea, al majorării prețului la gaze și curent electric, pe niște calcule numai de ei știute, companiile de asigurări având încasări și venituri duble, chiar și așa am  crezut că dacă prețul RCA a fost majorat, vor fi bani pentru plata despăgubirilor, dar lucrurile nu sunt deloc așa. Plata despăgubirilor se face prost, parțial și cu întârziere. Firme de asigurări care păreau a avea o reputație bună au preluat aceleași năravuri ale firmelor City Insurance și Euroins. Piața de asigurări din România este total scăpată de sub control! Practic, asistăm la o creștere uriașă și nejustificată a prețului RCA, iar pe de altă parte, la o conduită din ce în ce mai intolerabilă a companiilor de asigurări, atunci când vine vorba despre plata despăgubirilor.”, a declarat Vasile Ștefănescu, președinte COTAR.

Hoția RCA blochează România!

COTAR inițiază campania „Hoția RCA blochează România!” și invită toți cetățenii acestei țări să se alăture demersurilor inițiate de COTAR, APTE ,APULUM  care sunt următoarele:

1. Șoferii români nemulțumiți de prețul RCA să își lipească  pe geamul mașinii o foaie de hârtie cu mesajul „PROTEST RCA!”. Ne referim la toți plătitorii de polițe RCA, indiferent că sunt persoane juridice sau fizice.  Suntem afectași, azi, în egală măsură;

2. COTAR lansează in câteva zile petiția online „Hoția RCA blochează România!” și invită toți șoferii și păgubiții nemulțumiți de prețul RCA și de firmele de asigurări să semneze petiția, care urmează a fi transmisă Parlamentului României;

3. Îi invităm pe toți să se alăture protestului pe care COTAR, APTE și APULUM  îl vor organiza în luna martie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...