Consiliul Concurenței susține modificarea legii RCA, propusă de ASF

Publicat: 27 mai 2024, 18:40, de George Andrei, în ECONOMIE , ? cititori
Consiliul Concurenței susține modificarea legii RCA, propusă de ASF
sursa: google

Consiliul Concurenţei susţine proiectul de modificare a Legii RCA iniţiat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), care se află depus la Parlament, și va veni, în această săptămână, cu o poziţie referitoare la fiecare amendament, a declarat preşedintele autorităţii, Bogdan Chiriţoiu, la Sinaia.

„În linii mari, suntem armonizaţi cu ASF-ul, susţinem proiectul de lege, susţinem poziţia ASF. Ni s-a cerut poziţia pe fiecare amendament. Sunt în analiză la noi. Sper că săptămâna viitoare vom avea o poziţie a Consiliului pe care o putem transmite Parlamentului.

În linii mari, repet, mergem pe linia ASF. Şi ei văd aceeaşi problemă pe care o vedem şi noi: faptul că mecanismele legale actuale nu permit un control bun al costurilor, sunt inflaţioniste, duc la o creştere a costurilor şi, implicit, la o creştere a preţului RCA. Trebuie să găsim o soluţie ca acest lucru să nu se mai întâmple”, a spus Chiriţoiu, citat de agențiile de știri.

El a precizat că autoritatea de concurenţă a propus un preţ recomandat pentru tarifele de reparaţii, prin RCA, însă ASF a venit cu o altă variantă, dar cu acelaşi obiectiv: reglarea pieţei de reparaţii.

„Noi, la un moment dat, am propus o referenţiere, nu o plafonare, doar o referenţiere a preţului, deci un preţ recomandat pentru tarifele de reparaţii.

ASF-ul are altă variantă, dar, repet, obiectivul ei este acelaşi: să permitem pieţei să se regleze, pentru că dacă tot cresc costurile de reparaţie, astea inevitabil se vor duce în preţul produsului final, al RCA. (…) Noi încercăm, repet, lucrând cu ASF-ul şi consiliind Parlamentul, să ajungem la un text cât mai bun”, a explicat președintele autorității de concurență.

Întrebat dacă instituţia intenţionează să ia măsuri în condiţiile în care pe piaţa asigurărilor, mai ales în zona RCA, este o concentrare foarte mare, Bogdan Chiriţoiu a răspuns: „Nu e ilegal să fii o firmă mare”.

„Unde poate să intervină statul? Dacă eşti o firmă mare, nu te lasă să cumperi pe altcineva, dar nu-ţi interzice să fii mare. Nu-ţi interzice nici să creşti. Nu te opreşte nimeni să creşti luând client cu client, să creşti organic. Ce ţi se poate interzice? Să cumperi o altă firmă.

Deci, faptul că este o concentrare mai mare pe piaţa de RCA în sine nu asta ne face să luăm vreo măsură, dar ce ne poate face este să discutăm cu ASF-ul şi cu Ministerul de Finanţe cum facem piaţa asta mai atractivă, ca să intre mai mulţi jucători în piaţă decât ies.

În ultima perioadă am văzut mai degrabă ieşiri de pe piaţă şi avem şi o intrare anul acesta pe piaţa de RCA. În ultimii ani am văzut mai degrabă firme ieşind din RCA, ceea ce înseamnă că totuşi această piaţă nu e suficient de atractivă. Şi, atunci, trebuie să vedem dacă nu sunt probleme de reglementare, adică de legislaţie, care fac ca această piaţă să nu fie atractivă pentru companii”, a subliniat Chirițoiu.

Bogdan Cirițoiu a participat la un seminar organizat de Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), pentru a dezbate subiecte privind concurența în domeniu.

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) a solicitat, într-o scrisoare deschisă publicată pe 8 mai, autorităţilor naţionale şi Uniunii Europene să stopeze un proiect legislativ aflat la Camera Deputaţilor, motivand că documentul introduce o serie de amendamente care limitează în mod abuziv sumele datorate consumatorilor de asigurări.