Consiliul Europei a renunțat la Belarus

Consiliul Europei (CoE), apărător al statului de drept pe continent, a anunţat joi suspendarea relaţiilor sale cu Belarusul din cauza „participării active a ţării” la invazia rusă din Ucraina, relatează AFP.

Comitetul de Miniştri, organ executiv al organizaţiei, „a decis astăzi să suspende orice relaţie cu Belarusul„, anunţă CoE într-un comunicat. Acesta precizează, de asemenea, că vrea „să întărească legăturile cu societatea civilă belarusă şi opoziţia în exil”. Acest anunţ survine la o zi după excluderea oficială a Rusiei din Consiliul Europei, din care făcea parte din 1996.

Participarea Moscovei la principalele organisme ale CoE a fost suspendată de pe 25 februarie, a doua zi după lansarea ofensivei în Ucraina, potrivit agerpres.ro. Belarusul nu este membru deplin al CoE, întrucât nu a semnat Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. Minskul cooperează totuşi cu organizaţia, în calitate de semnatar a 12 convenţii iniţiate de Consiliului Europei, între care Convenţia privind lupta împotriva traficului de fiinţe umane, Convenţia culturală europeană sau Convenţia privind conservarea vieţii sălbatice în Europa.

Membru a patru acorduri parţiale

Belarusul este de asemenea membru a patru acorduri parţiale, care nu au statut de tratate internaţionale, dar propun o formă de cooperare pe teme speciale. Minskul participă, de asemenea, la lucrările Grupului Statelor împotriva Corupţiei (GRECO) şi la cele ale Comisiei de la Veneţia, grup consultativ care emite avize juridice în privinţa unor proiecte de lege sau ale unor legi deja în vigoare ale statelor.

Participarea Belarusului la aceste grupuri de lucru a fost de asemenea suspendată, precizează CoE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Petrecere PORNO de 8 Martie în cel mai luxos club din...

Mai multe doamne și domnișoare din lumea politică și din lumea de business a Bucureștiului au petrecut într-un club luxos alături de un bărbat...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...