Continuă protestele în administrațiile fiscale din țară. Care sunt nemulțumirile sindicatelor

Publicat: 28 aug. 2023, 11:40, de Florentin Lucaniuc, în SOCIAL , ? cititori
Continuă protestele în administrațiile fiscale din țară. Care sunt nemulțumirile sindicatelor

Blocul Național Sindical informează că la această oră au loc proteste în mai multe administrații fiscale din țară din județele Iași, Dolj, Vrancea, Buzău, Bacău; organizate de Federația Sindicatelor din Administrația Fiscală „Solidaritatea”, afiliată la BNS.

Pe lângă aspectele legate de salarii, cerințele lor se referă și la deficitul de personal, la condițiile dificile în care desfășoară activitățile, la lipsa unui sistem informatic integrat și la preocupările recente legate de intențiile de reducere a cheltuielilor bugetare.

Acești sindicaliști afirmă că aceste măsuri ar putea duce la pierderea unor drepturi salariale și chiar a unor poziții de funcție pentru unii dintre membrii lor.

Angajații din domeniul finanțelor, bugetarii plătiți regește, tot fac greve pentru că nu sunt de acord cu reforma fiscală a Guvernului. Însă, nici premierul Ciolacu nu vrea să le dea acestora tot ce vor.

Marcel Ciolacu nu a fost de acord cu promisiunile pe care ministrul finanțelor, Marcel Boloș, le-a făcut liderilor de sindicat.

Premierul Ciolacu a respins, astfel, toate promisiunile pe care ministrul Marcel Boloș le-a făcut liderilor de sindicat. În ultima ședință de Coaliție care a avut loc la Guvern, Boloș a prezentat măsurile pentru care se înțelesese anterior cu sindicaliștii. Premierul Ciolacu nu a fost de acord.

Potrivit unor surse, sindicatele și Boloș căzuseră de acord pentru egalizarea salariilor la nivelul maxim în plată, astfel încât să nu mai existe angajați care ocupă aceeași poziție, dar au salarii diferite.

De asemenea, sindicaliștii doresc o garație că nu vor exista oameni dați afară din sistem după adoptarea pachetului de măsuri fiscale. O altă măsură cerută de sindicaliști este înființarea Institutului Național de Fiscalitate, cu rol în perfecționarea angajațiilor din domeniul finanțelor publice.

Potrivit unor surse din PSD, premierul Ciolacu spune că nu vor fi dați afară oameni de la finanțe. În schimb, în cazul angajaților care au salarii mai mici decât colegii lor, social-democrații îi invită să meargă în instanță, așa cum s-a procedat și până acum.

Proteste pe bandă rulantă

Sindicaliştii din administraţiile fiscale din ţară au organizat şi marţi, săptămâna trecut, între orele 8.00 şi 10.00, o grevă de avertisment, în timp ce în faţa Ministerului Finanţelor a avut loc un miting de protest, angajaţii fiind nemulţumiţi de măsurile propuse pentru reducerea cheltuieilor bugetare.

Ministrul Finanţelor anunţa luni seară, după discuţii cu reprezentanţi ai sindicatelor, că unii sindicalişti au anunţat că amână acţiunile de protest. Federaţia Sindicatelor din Administraţia Fiscală ”Solidaritatea” a organizat însă proteste, conform programului deja anunţat.

În 11 august, ministrul Finanţelor Marcel Boloş a dat asigurări, în contextul protestului spontan al angajaţilor instituţiei, că toţi îşi primesc salariile şi nu vor fi probleme cu plăţile. „Un lucru cu care le-am spus, însă, că nu sunt de acord şi pe care îl voi susţine în continuare este ca angajaţii cu venituri foarte mari să primească şi diferite beneficii suplimentare, la care omul de rând nu ajunge nici să spere”, a adăugat liberalul. Boloş s-a întâlnit şi atunci cu reprezentanţii principalelor sindicate din domeniu.