Și Regele Charles al III-lea și-a pierdut gustul din cauza tratamentului pentru cancer

Publicat: 15 mai 2024, 14:32, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Și Regele Charles al III-lea și-a pierdut gustul din cauza tratamentului pentru cancer
Charles al III-lea pierderea gustului tratament cancer

Într-o discuție cu un veteran, Regele Charles al III-lea  a dezvăluit că și-a pierdut gustul, efect secundar curent în urma tratamentelor pentru cancer, ca radioterapia și chimioterapia.

În cadrul unei vizite la Muzeul Aviației Militare din Hampshire, în timpul discuției  cu un veteran, acesta i-a mărturisit Regelui că și-a pierdut simțul gustului din cauza chimioterapiei. Ca răspuns la această confesiune, Regele Charles al III-lea  i-a explicat veteranului  că și el a trecut prin acest efect secundar, potrivit media britanică.

Deși Palatul Buckingham a anunțat că Regele Charles al III-lea a fost diagnosticat cu cancer anul acesta, în luna februarie, totuși nu a oferit informații despre tipul de tumoră și tratament.

Pierderea  gustului – numită ageuzie – este un efect secundar cunoscut, frecvent în urma tratamentelor pentru această boală.  „ Aproape o  persoană din șase suferă de tulburări ale gustului în momentul diagnosticării cancerului ”, se precizează într-o notă adresată pacienților de Institutul Gustave-Roussy, centrul regional de cancer situat în Villejuif, Paris.  În timpul tratamentelor, această frecvență crește, deoarece mai mult de jumătate dintre pacienții care urmează chimioterapie și mai mult de 90% dintre pacienții cărora li se administrează radioterapie la nivelul gâtului și gurii au tulburări ale gustului în timpul tratamentelor.

Toxicitatea tratamentelor

Potrivit acestei note,  sunt mai mulți factori care explică  pierderea gustului. Majoritatea sunt direct legați de toxicitatea tratamentelor pentru cancer, care pot modifica flora bucală, pot provoca inflamarea mucoasei sau chiar distruge papilele gustative. „ Acest fenomen se poate prelungi  și după terminarea tratamentelor ”, precizează nota.

Fără a provoca ageuzie totală, tratamentele anticancer pot provoca și o alterare a gustului anumitor alimente, pe care pacienții le descriu adesea drept „ metalice ”, prea sărate sau, dimpotrivă, prea fade. În prezent, nu există un tratament „miracol pentru aceste tulburări ale gustului.

Tot ce puteți face este să vă adaptați dieta – adăugând condimente, selectând diferite texturi etc. –,  să mențineți o igienă orală bună și să evitați tutunul. „Se recomandă consultarea unui dietetician sau nutriționist dacă aceste tulburări se agravează în timpul tratamentelor sau dacă sunt asociate cu o scădere în greutate de peste 5% ”, subliniază Institutul Gustave-Roussy.