Continuă tensiunile dintre statele musulmane și Franța

Liderii Egiptului și Iranului consideră că insultele la adresa musulmanilor nu pot fi considerate libertate de exprimare.

Președintele Egiptului, Abdel-Fattah al-Sisi, a declarat astăzi cã dacă libertatea de exprimare insultã peste 1,5 miliarde de oameni, atunci aceasta trebuie să înceteze, transmite AFP. 

Însă președintele egiptean a ținut să sublinieze cã respinge cu fermitate orice formã de violențã sau terorism, în numele apãrãrii religiei, a simbolurilor sau a figurilor religioase. Poziția liderului egiptean vine ca reacție la imaginile cu profetul Mahomed care au circulat în Franța și pe care musulmanii le consideră blasfemie.

La rândul său, șeicul Ahmed al-Tayeb, marele imam al Universității sunite al-Azhar din Egipt, a fãcut apel la comunitatea internaționalã sã incrimineze actele „anti-musulmane” și a precizat că respinge categoric folosirea sentimentelor anti-musulmane pentru obținerea de capital electoral.

Într-un recent interviu televizat, președintele iranian Hassan Rouhani, a atras la rândul său atenția cã insultele la adresa profetului Mahomed pot incita la violențã.

„A-l insulta pe Profet nu înseamnã o faptã de eroism. Este surprinzãtor cã această atitudine vine din partea celor care se laudã cu democrația si cultura lor. Chiar dacã fac acest lucru fãrã intenție, ei încurajeazã violența și vãrsarea de sânge. Occidentul ar trebui sã înteleagã cã insultele la adresa Profetului sunt adresate tuturor musulmanilor, tuturor profeților, tuturor valorilor umane si calcă în picioare principiile de eticã.”

În acest context, Ministerul de Externe iranian l-a convocat pe adjunctul ambasadorului francez la Teheran, pentru a protesta împotriva „insistenței” Parisului de a susține caricaturile cu profetul Mahomed.

Din același motiv și președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a cerut recent boicotarea produselor franceze, iar parlamentul din Pakistan a adoptat o rezoluție prin care cere guvernului de la Islamabad rechemarea de la Paris a ambasadorului pakistanez.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Scrisoarea amantei lui Ludovic Orban. Iubita lui Orban dă detalii șocante...

Ludovic Orban a avut o amantă mult mai tânără decât el, pe vremea când era premier. Tânăra, Cristina Todoran, supărată, probabil, de faptul că...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...