Continuă tensiunile dintre statele musulmane și Franța

Liderii Egiptului și Iranului consideră că insultele la adresa musulmanilor nu pot fi considerate libertate de exprimare.

Președintele Egiptului, Abdel-Fattah al-Sisi, a declarat astăzi cã dacă libertatea de exprimare insultã peste 1,5 miliarde de oameni, atunci aceasta trebuie să înceteze, transmite AFP. 

Însă președintele egiptean a ținut să sublinieze cã respinge cu fermitate orice formã de violențã sau terorism, în numele apãrãrii religiei, a simbolurilor sau a figurilor religioase. Poziția liderului egiptean vine ca reacție la imaginile cu profetul Mahomed care au circulat în Franța și pe care musulmanii le consideră blasfemie.

La rândul său, șeicul Ahmed al-Tayeb, marele imam al Universității sunite al-Azhar din Egipt, a fãcut apel la comunitatea internaționalã sã incrimineze actele „anti-musulmane” și a precizat că respinge categoric folosirea sentimentelor anti-musulmane pentru obținerea de capital electoral.

Într-un recent interviu televizat, președintele iranian Hassan Rouhani, a atras la rândul său atenția cã insultele la adresa profetului Mahomed pot incita la violențã.

„A-l insulta pe Profet nu înseamnã o faptã de eroism. Este surprinzãtor cã această atitudine vine din partea celor care se laudã cu democrația si cultura lor. Chiar dacã fac acest lucru fãrã intenție, ei încurajeazã violența și vãrsarea de sânge. Occidentul ar trebui sã înteleagã cã insultele la adresa Profetului sunt adresate tuturor musulmanilor, tuturor profeților, tuturor valorilor umane si calcă în picioare principiile de eticã.”

În acest context, Ministerul de Externe iranian l-a convocat pe adjunctul ambasadorului francez la Teheran, pentru a protesta împotriva „insistenței” Parisului de a susține caricaturile cu profetul Mahomed.

Din același motiv și președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a cerut recent boicotarea produselor franceze, iar parlamentul din Pakistan a adoptat o rezoluție prin care cere guvernului de la Islamabad rechemarea de la Paris a ambasadorului pakistanez.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...

Dănuț Păle ține CV-ul la secret. A dezvoltat o afacere de...

Afacerile de tip cartel au devenit o normalitate în România. În timp ce directorii sau șefii din instituții semnează pentru contracte din bani publici...