Contrabanda cu țigări a scăzut în 2020. Mai mulți bani pentru buget

Piața țigărilor de contrabandă a scăzut pe fondul pandemiei, în principal datorită restricțiilor de circulație. Anul trecut, piața neagră a țigaretelor a coborât până la sub 10% din totalul pieței, în scădere de la aproape 15% în 2019.

Au avut loc și eforturi mai mari de securizare a granițelor care au dus la o scădere istorică a volumului de țigări de contrabandă. Un nivel mai mic de 10% nu a mai fost înregistrat în România, conform datelor British American Tobacco.

Valoarea de piață a țigaretelor de contrabandă capturate de autoritățile române anul trecut se ridică la peste 64 de milioane de lei, conform datelor centralizate pe www.stopcontrabanda.ro.

Pe fondul micșorării pieței negre a țigaretelor, contribuția British American Tobacco la bugetul de stat în anul 2020 a fost de circa 9,4 miliarde lei, cu aproximativ 500 milioane lei mai mult decât în anul precedent. British American Tobacco este cel mai mare jucător din industria tutunului din România, cu o cotă de piață de peste 53%, iar contribuția companiei la bugetul de stat este reprezentată de accize, TVA, taxe salariale și alte taxe.

„Ne bucurăm că eforturile autorităților de a controla granițele țării și locurile de vânzare a țigaretelor de contrabandă dau roade. Un nivel redus al traficului ilicit înseamnă în primul rând mai mulți bani la bugetul de stat, dar și șansa unui mediu competitiv corect pentru companiile mici și mari care își plătesc taxele și respectă regulile. Includerea contrabandei în Strategia Națională de Apărare a Țării creează premisa necesară pentru eficientizarea luptei cu fenomenul evaziunii fiscale și traficul ilicit și vom continua dialogul cu autoritățile statului pentru găsirea celor mai bune metode pentru combaterea contrabandei cu țigări. Menținerea unui nivel scăzut al contrabandei cu țigări, precum și un cadru fiscal predictibil reprezintă condiții esențiale pentru asigurarea a cel puțin aceluiași nivel al contribuțiilor la bugetul de stat, dar și pentru stimularea investițiilor”, a declarat Ileana Dumitru, Director Juridic și Relații Publice în cadrul British American Tobacco.

Contrabanda cu țigări

  • România are cel mai ridicat nivel al contrabandei cu țigarete din Europa de Est.
  • România are 2.000 de km de graniță cu țări non-UE, în care prețul tutunului poate fi de până la 6 ori mai mic.
  • Traficul ilicit de țigări prejudiciază anual statul român cu aproximativ 3 miliarde de lei
  • Fiecare container de țigări ilegale înseamnă 1 milion de euro profit pentru rețelele de contrabandă. Date ale Interpol arată că traficul ilicit de țigări este un catalizator pentru traficul de droguri, arme, persoane și chiar activități teroriste

Despre BAT

  • BAT este lider de piață în România cu o cotă de peste 53%.
  • BAT este al doilea cel mai mare contribuabil la bugetul de stat.
  • BAT are peste 2.500 de angajați și creează alte 30.000 de locuri de muncă pe lanțul de distribuție și aprovizionare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Corupție și afaceri de tip cartel la ANSVSA. Păle ar fi...

Ies la iveală cazuri grave de corupție din rândurile doctorilor veterinari. Dănuț Păle, Subsecretarul de Stat din ANSVSA, ar fi cerut scoaterea de pe...

Tânăr de 33 de ani, dispărut subit de patru zile din...

Familia tânărului a apelat la Poliție, dar până acum pe site-ul IGPR numele acestuia nu figurează la persoane dispărute. Cotidianul Puterea a fost contactat astãzi...