Contraceptivul suspectat de meningiom este și la noi. Informații de la Colegiul Farmaciștilor din România

Publicat: 01 apr. 2024, 22:17, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Contraceptivul suspectat de meningiom este și la noi. Informații de la Colegiul Farmaciștilor din România
foto: Boston University

Recent, un studiu realizat de GIS Epi-Phare, publicat în  British Medical Journal (BMJ), avertiza asupra unui risc mai mare de meningiom, atunci când sunt folosite progestative precum  Colprone, Depo Provera și Surgestone.

Ziarul Puterea a scris despre acest studiu și a aflat de la Colegiul Farmaciștilor că unul dintre aceste contraceptive care măresc riscul de meningiom se comercializează și la noi.

Care dintre aceste contraceptive sunt comercializate în țara noastră și dacă sunt informații  și la noi despre riscurile observate de studiul GIS Epi-Phare, respectiv de meningiom, ne-am adresat Colegiul  Farmaciștilor din România.

”În România, dintre cele trei medicamente contraceptive (pe bază de medrogestone, medroxiprogesteron și promegestone) este autorizat numai Sayanaject 104 mg suspensie injectabilă (medroxyprogesteronum), care conține aceeași substanță activă ca și Depo Provera  (n.r.: menționat în studiu), respectiv acetatul de medroxiprogesteronă”, ne precizează, farmacist Anca Crupariu, purtătorul de cuvânt al Colegiul Farmaciștilor din România.

Contraceptivul și reacții adverse

Referitor la indicii de risc crescut de meningiom legat de administrarea a Sayanaject semnalate la noi, farmacist Anca Crupariu  subiniază: ”Precizăm că reacțiile adverse la medicamente  se raportează la ANMDMR”.

Potrivit prospectului, contraceptivul este asociat cu efecte asupra oaselor și  prin urmare, înainte de administrarea acestuia, se recomandă să discutați cu medicul care vă prescrie contracepția și poate optează pentru o altă formă de contracepţie.

”Sayanaject funcționează prin reducerea nivelurilor de estrogen și de alți hormoni. Pe de altă parte, nivelurile mai scăzute de estrogen pot cauza fragilizarea oaselor (prin reducerea densității minerale osoase). Femeile care utilizează Sayanaject au tendința să prezinte o densitate minerală osoasă mai scăzută față de femeile care nu l-au utilizat niciodată”.

De asemenea, femeile care folosesc acest contraceptiv trebuie să se informeze și asupra eventualului risc de cancer de sân.

 La alte riscuri este menționat printre altele: ”O pierdere parțială sau totală bruscă a vederii, vedere dublă, tulburări de coagulare a sângelui, cum este embolia pulmonară (cheag de sânge în plămâni) sau un accident vascular cerebral, nu trebuie să vi se mai administreze injecții cu Sayanaject”.