Risc crescut de tumori intracraniene asociat cu trei contraceptive

Publicat: 29 mart. 2024, 22:35, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Risc crescut de tumori intracraniene asociat cu trei contraceptive
foto: Boston University

Cercetătorii francezi au observat un risc crescut de meningiom – tumoare a membranelor  protectoare ale creierului – legat de utilizarea a trei medicamente cu proprietăți contraceptive.

 Este concluzia unui studiu realizat de GIS Epi-Phare, publicat în British Medical Journal (BMJ), care indică un risc mai mare de a dezvolta un meningiom atunci când sunt folosite progestative precum Colprone, Depo Provera și Surgestone.

Aceste medicamente sunt administrate în contracepție, în tratamentul unor boli ginecologice (hemoragii uterine, endometrioză etc.), sau în tratamentul de substituție hormonală pentru menopauză și în cazuri de reproducere umană asistată medical.

Autorii studiului au efectuat o analiză a datelor de la peste 18.000 de femei cu vârste între 45 și 74 de ani, care au avut o intervenție chirurgicală de niningiom în perioada 2009 și 2018, în Franța, comparativ cu alte 90.000 de femei ce au format grupul ”de control”.

Rezultatele au indicat că folosirea prelungită a crescut riscul de meningion care impune intervenție chirurgicală de 3,5 ori mai mare la Colprone (medrogeston), de 5,6 ori mai mare la Depo Provera (acetat de medroxiprogesteron injectabil) și 2 ori mai mare la Surgeston (promegeston) – care nu mai este comercializat în Franța din 2020.

Într-un comunicat de presă, Agenția Națională a Medicamentului din Franța (ANSM) precizează că Depo Porvera, contraceptiv injectabil, nu este folosit pe scară largă în această țară, în schimb este uzitat frecvent în alte țări, la nivel global fiind vizate aproximativ 74 de milioane de femei. 

Pe de altă parte, studiul nu evidențiază niciun risc de meningiom intracranian în cazul steriletului hormonal (dispozitiv intrauterin) cu levonorgestrel, foarte folosit în prezent.