Pilule contraceptive și anti-inflamatoare: un amestec periculos!

Publicat: 12 sept. 2023, 22:00, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Pilule contraceptive și anti-inflamatoare: un amestec periculos!

Un nou studiu indică faptul că femeile care folosesc concomitent pilula contraceptivă și analgezice nesteroidiene, pentru calmarea durerilor menstruale, se expun riscului de formare a cheagurilor de sânge.

Durerile legate de ciclul menstrual sunt frecvente. Peste 80% dintre femei se confruntă cu aceste dureri, numite științific dismenoree. Medicii ginecologi prescriu, în astfel de cazuri, anti-inflamatoare nesteroidiene (AINS).  Dar asocierea dintre  pilula contraceptivă și anti-inflamatoare nesteroidiene mărește riscul de formare de cheaguri de sânge, adică tromboză venoasă, patologie cu potențial letal, chiar dacă în cazuri rare.

Riscul s-a dovedit mai ridicat în cazul femeilor care folosesc contraceptive hormonale combinate, care conțin progesteron de a treia și a patra generație, comparativ cu cele care folosesc pilule  ce conțin numai progesteron, implanturi sau dispozitive intra-uterine.

Este demonstrat că pilulele contraceptive de a treia și a patra generație sunt suspectate de creșterea incidenței accidentelor tromobo-embolice venoase. Este motivul pentru care, de exemplu, în Franța, medicii nu le prescriu decât în cazuri excepționale și se orientează mai mult spre pilule de prima și a doua generație. Dar potrivit studiului efectuat de cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga, publicat în revista British Medical Journal, riscurile de formare a cheagurilor de sânge ar fi chiar mai mari în cazul folosirii de medicamente contra durerii, în special diclofenac.

Cercetătorii danezi au ajuns la această concluzie prin analizarea dosarelor medicale privitoare la diagnostice legate de cheagurile de sânge, aparținând unui număr de două milioane de femei cu vârste între 15 și 49 de ani, cu domiciliul în Danemarca, între anii 1996 și 2017, fără antecedente.

Medicamentele AINS au fost folosite de peste o jumătate de milion dintre aceste femei care utilizau contraceptive hormonale. Ibuprofenul era cel mai folosit (60%), urmat de diclofenac (20%) și naproxene (6%). Într-o perioadă de monitorizare medie de 10 ani, au fost consemnate 8.710 de tromboze venoase și decesul a 228 de femei (2,6%),  la 30 de zile de la diagnostic.

Aceste rezultate provoacă îngrijorări majore, potrivit cercetătorilor, care se implică în informarea femeilor din toată lumea. ”Acest studiu la nivel național vine cu noi informații privind riscul unor evenimente cu potențial letal după ce se folosesc concomitent două clase de medicamente, prescrise adesea femeilor”, a declarat autoarea acestui studiu, dr. Amani Meaidi, într-un comunicat de presă.