Contracte de pază trecute la „servicii sociale”, la Regionala CFR Timișoara

Responsabilii din fieful feroviar al lui Ion Simu-Alexandru și Sorin Grindeanu au încredințat un contract de pază a obiectivelor de pe raza regionalei Timișoara, în valoare de aproape un milion de euro, către o firmă cu doar trei angajați. Atribuirea s-a făcut prin ”negociere”

Publicația online DeBanat.ro scrie că informația că o firmă din Peciu Nou, WBC Best Guard SRL, a câștigat licitația organizată de Sucursala Regională de Căi Ferate Timișoara pentru paza și protecția stațiilor CF de pe raza sucursalei. Pentru contractul valabil un an, societatea va primi 4,7 milioane de lei.

Informația privind încredințarea contractului către firma menționată este reală, anunțul de atribuire fiind publicat în Sistemul electronic de achiziții publice. Aici se precizează faptul că atribuirea s-a făcut pentru suma de 4.777.019,1 lei, adică echivalentul a peste 965.000 de euro.

Contract atribuit fără licitație la Regionala Timișoara. S-a făcut prin ”negociere”

Ziariștii bănățeni au greșit însă atunci când au folosit cuvântul ”licitație”. Pentru că nu a fost nicio licitație publicată în SEAP, așa cum ar fi fost normal când vine vorba despre o asemenea sumă, iar contractul a fost atribuit în urma unei ”negocieri”.

Citește și: Sorin Grindeanu, audiat ca martor la DNA în dosarul lui Alexandru Simu de la CFR

Pentru a obține explicații, Club Feroviar l-a contactat într-o primă fază pe directorul interimar al Regionalei Timișoara, Adrian Istrati. În paranteză fie spus (vom dezvolta mai jos) postul de director este ”securizat” pentru actualul șef al CNCF CFR SA, Ion Simu-Alexandru, în urma manevrei din primăvara trecută dezvăluită de Club Feroviar și care este acum anchetată de procurorii DNA.

Istrati ne-a precizat că din punctul său de vedere atribuirea este perfect legală, dar pentru detalii ne-a trimis la Centralul companiei.

CFR SA: a fost vorba de ”servicii sociale și alte servicii specifice”

Răspunsul a venit prompt, însă nu lămurește de ce a fost nevoie de o atribuire directă și nu s-a organizat licitație. Îl redăm în continuare, cu mențiunea că sublinierile aparțin redacției Club Feroviar:

”În conformitate cu prevederile Legii nr 333/2003, modificată prin OUG nr. 16/2005, ale Legii nr 9/2007 și ale Legii nr 40/2010, achiziția serviciului de <Pază și Protectie în stații CF de pe raza Sucursalei Regionale de Căi Ferate Timișoara> este necesară pentru paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor. Pentru că este proprietara clădirilor din stațiile CF și a terenurilor aferente, entitatea contractantă are obligația de a asigura permanent, pe de o parte paza bunurilor, ordinea și protecția spațiilor publice ale stațiilor CF unde își desfășoară activitatea personalul propriu, iar pe de altă parte are și obligația de a asigura paza bunurilor, ordinea și protecția publicului călător.

Citește și: DNA a început urmărirea penală împotriva directorului CFR SA, Ion Simu-Alexandru

Având în vedere codul CPV aferent contractului (CPV 79713000-5) ce se regăsește în Anexa II din Legea nr.99/2016 privind achizițiile sectoriale, cu modificările și completările ulterioare (servicii sociale și alte servicii specifice încadrate la Art.124, alin.1), SRCF Timișoara a aplicat procedura de <Negociere>, în conformitate cu prevederile Art.82, alin (6), din lege, coroborat cu prevederile Procedurii Operaționale – Achizițiile la C.N.C.F. CFR – S.A pentru care nu se aplică prevederile Legii nr. 99/2016. Menționăm faptul că SRCF Timișoara, în conformitate cu prevederile procedurii sus-menționate, a transmis invitație de participare către trei operatori economici, în vederea depunerii unor oferte pentru serviciile solicitate”, scrie Club Feroviar.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...