Sorin Grindeanu, audiat ca martor la DNA în dosarul lui Alexandru Simu de la CFR

Publicat: 17 ian. 2023, 12:51, de Florentin Lucaniuc, în ACTUALITATE , ? cititori
Sorin Grindeanu, audiat ca martor la DNA în dosarul lui Alexandru Simu de la CFR

Ministrul Sorin Grindeanu a fost audiat la DNA în cazul lui Ion Simu-Alexandru. Deocamdată, în calitate de martor.

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, le-a spus marţi procurorilor anticorupţie că va da curs cu celeritate tuturor solicitărilor venite din partea organelor statului, pentru clarificarea situaţiei în dosarul în care directorul general interimar al CFR SA, Ion Simu-Alexandru, este cercetat pentru instigare la abuz în serviciu şi instigare la uzurparea funcţiei.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu a fost citat marţi la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în calitate de martor şi a dat o declaraţie în faţa procurorilor.

„Ministrul a fost întrebat în legătură cu un dosar instrumentat de către DNA. Sorin Grindeanu a subliniat că, în calitatea sa de ministru al Transporturilor şi Infrastructurii, îşi doreşte o clarificare cât mai rapidă a situaţiei şi aflarea adevărului. Preocupările şi activităţile desfăşurate de către ministru, la minister, se concentrează, de la începutul mandatului, pe dezvoltarea infrastructurii, atragerea de bani europeni şi dezvoltarea capacităţii administrative. Totodată Sorin Grindeanu precizează că va da curs cu celeritate tuturor solicitărilor venite din partea organelor statului, pentru clarificarea situaţiei”, se arată în comunicat.

Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara a dispus luni începerea urmăririi penale față de Ion Simu-Alexandru și Petru Ceșa. Ancheta a început în urma unei dezvăluiri din presă, în care se arăta cum a ocupat Simu patru funcții în patru zile consecutive la CFR SA, cu complicitatea lui Ceșa. Totul pentru ca actualul șef al companiei de infrastructură să-și securizeze postul de director al Sucursalei Regionale de Căi Ferate Timișoara. Un as în mânecă, pentru când nu va mai fi șef la București.

Control la Regionala Timișoara

Numai că, odată pornit, tăvălugul pare că nu se oprește prea curând. DNA Timișoara a cerut de la CNCF CFR SA toate contractele încheiate de Regionala Timișoara în ultimii cinci ani de zile, pentru a le lua la puricat.

Actualul director general al CFR SA, Ion Simu-Alexandru, a condus Regionala Timișoara în perioada 2014-2020. După un an de pauză, timp în care a fost consilier la aceeași regională, el a fost promovat la București, de către concitadinul său Sorin Grindeanu, în funcția pe care o ocupă și în prezent.

Între ministru și șeful CFR SA sunt strânse legături politice. În vara anului 2018, când se afla la conducerea Regionalei Timișoara, a decis suplimentarea garniturilor spre București, pentru a aduce în Capitală participanți la mitingul organizat de Liviu Dragnea și PSD. Acum, este posibil ca procurorii DNA să descopere între cei doi și legături de business. Rămâne de văzut.

Procurorii anticorupție s-au dus și la mare

Anchetatorii de la DNA Timișoara nu s-au oprit în Banat, ci s-au dus și la malul mării, cu toate că suntem în extrasezon.

De la Regionala Constanța a CNCF CFR SA au cerut documentele referitoare la lucrările de reparații din port făcute de compania germană Wiebe și cea românească Arcada Company Galați. Aceste contracte au fost date prin încredințare directă, fără licitație, către cele două companii. Primul contract are o valoare de 56.100.000 de lei și vizează 19 linii, cu o lungime de 6,589 km, și 27 de aparate de cale. Al doilea are o valoare de 60.800.000 de lei și se referă la 12 linii și patru diagonale principale, însumând 6,809 km. În plus, au fost înlocuite 38 de aparate de cale.

Subcontractori pe cumetrii

Rămânem la malul mării, unde procurorii anticorupție vor să ia la puricat și contractele pe care le-au primit direct sau în calitate de subcontractor firmele Daria Const și Ciceu SRL. Acestea sunt deținute de un om de afaceri din Negrești Oaș, Gheorghe Cicio, despre care presa constănțeană scria încă de acum zedce ani că primește contracte bănoase de la Regionala Constanța a CNCF CFR SA.

Anul trecut, din centralul companiei de infrastructură companiei Arcada i s-a impus ca subcontractor la lucrările din Portul Constanța tocmai firma Daria Const. Coincidență sau nu, fiul omului de afaceri, Vasile Cicio, a fost cununat de actualul director general adjunct de Exploatare al CFR SA, Radu Pipa. Fost director al Regionalei Iași, acesta din urmă a fost promovat la București de Ion Simu-Alexandru în luna iunie a anului trecut.

Ca un ”detaliu”, menționăm faptul că omul de afaceri Gheorghe Ciciu, patronul Daria Const, a fost condamnat definitiv anul trecut la trei ani de închisoare pentru spălare de bani, scrie Club Feroviar.